Review NBA 2K23: de ultieme basketball simulator
Bright Review

Getest: NBA 2K23 is de ultieme basketbal-simulator

27 september 2022 om 21:54
Laatste update: 27 september 2022 om 22:07

Elk jaar komt gamestudio 2K met een nieuwe versie van de basketbalgame NBA 2K. Concurrentie heeft het spel niet, toch wordt de game elk jaar een beetje beter, vindt Bright-tester Rutger Middendorp. Geldt dat ook voor de nieuwe versie?

Er zijn weinig games die ik zoveel speel als NBA 2K. Als je basketbal een leuke sport vindt, is het een ontzettend tof spel om te spelen. Alle spelers lijken ontzettend echt, hebben animaties waardoor je ze aan hun loopje of schot kunt herkennen en dragen de schoenen die ze in het echt ook dragen. Verdedigers reageren realistisch op wat je als aanvaller doet en aanvallers kennen hun rol in het aanvalsplan. Elk jaar een klein stukje beter. Ook in NBA 2K23 zijn er kleine veranderingen in de manier waarop spelers reageren en de gameplay is weer iets beter geworden. Maar voor de gebruikers zijn het vooral de nieuwe game modes die NBA 2K23 aantrekkelijk maken.

Je kunt net als eerdere jaren op eindeloos veel manieren aan het spel beginnen: er is een verhalende carrièremodus waarin je één speler bestuurt, een mogelijkheid om een heel NBA-team onder je hoede te nemen, je kunt de WNBA (damescompetitie) spelen als één speler of als heel team en natuurlijk gewoon een los potje ballen. Op een NBA-vloer of een basketbalpleintje op straat.

Sommige modi zijn iets uitgebreider geworden, maar twee belangrijke nieuwe opties zijn de Era’s en de Jordan Challenge. Om met de laatste te beginnen: je kunt de epische carrière van Michael Jordan naspelen in een paar scenario’s. Van zijn wedstrijdwinnende schot in 1982 op college (met haar en in het blauw van North Carolina) tot zijn wedstrijdwinnende finaleschot in zijn laatste wedstrijd voor de Chicago Bulls.

Voor nog meer nostalgietrips zijn er ook nog de era’s: of je nou ten tijde van Magic, Jordan, Bryant of Curry je team wil leiden, je kunt instappen wanneer je wilt. Met de teams zoals ze destijds waren of met een fantasy-draft waarin je zelf kiest wie je in je team wilt hebben. Het laat je eindeloze what if-scenario’s spelen. Het mooiste aan deze gamemodes is dat ze visueel worden weergegeven in een bij de tijd passende presentatie. Met dikke blokkige letters in de jaren 80 en een VHS-vibe in de 90’s.

NBA 2K23 is dus wederom de allerbeste basketbalsimulator die er is. NBA 2K23 is ook de meest uitgebreide sportsimulator die er bestaat. Nergens vind je zoveel gamemodes, zoveel spelers, zoveel seizoenen om na te spelen. Als je van basketbalgames houdt is NBA 2K23 een must voor je collectie.

Dat betekent niet dat er geen kritiek is: de stad waarin je rondloopt in je carrière is niet erg verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. De 'grind' waar je soms doorheen moet is real. Maar vooral probeert 2K je eindeloos geld uit de zak te kloppen. IGN gaf de game daarom slechts een 6. Als je offline speelt heb je niet veel last van de dwang om meer geld uit te geven. Dan wordt je steeds ietsje beter en dat maakt de game niet minder aantrekkelijk om te spelen.

Als je online speelt in de MyTeam-modus met je eigen verzamelde kaartjes of in de City van MyCareer kom je echter veel mensen tegen die zichzelf beter hebben gekocht. Dat kan knap frustrerend zijn. Betere matchmaking zou dat probleem op kunnen lossen en gezien de kritiek die 2K gekregen heeft, verwacht ik dat daar wel iets in gaat gebeuren.

Als je niet vooral online speelt, of bereid bent de portemonnee te trekken, is NBA 2K23 nog steeds onverslaanbaar.

Rutger Middendorp, Bright