Zonnepanelen

Zonne-energie fors gegroeid, ruimte op stroomnet is 'knelpunt'

30 september 2022 om 11:48
Laatste update: 30 september 2022 om 14:05

De energie die in Nederland wordt opgewerkt met zonnepanelen blijft fors toenemen, meldt de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO). De totale capaciteit groeide vorig jaar met ongeveer een derde, maar de drukte op het stroomnet is volgens de RVO een groot knelpunt.

Meer dan 9 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland was vorig jaar opgewekt door zonnepanelen. Hoewel de RVO ook voor de komende jaren groei voorspelt, is de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk op steeds meer plekken een probleem voor de aanleg van nieuwe zonnepanelen.

Zonne-energie is belangrijk voor het kabinet, dat de uitstoot van CO2 in 2030 het liefst met 60 procent wil verminderen ten opzichte van 1990 om opwarming van de aarde te beperken.

Subsidie

Bijna twee derde van het vermogen uit nieuwe zonnepanelen komt door de subsidie voor duurzame energie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie, of SDE). Ongeveer 60 procent van de zonnepanelen staat volgens de RVO in grote installaties.

Ook als deze subsidie over enkele jaren mogelijk niet meer mag worden aangevraagd voor de installatie van zonnepanelen, zal de 'zonmarkt' alsnog doorgroeien, verwacht de Rijksdienst.

Drukte op het stroomnet

De RVO ziet sinds 2019 dat meer projecten waarvoor SDE is aangevraagd niet of niet volledig worden gerealiseerd. Dit komt deels doordat bijvoorbeeld een dakconstructie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zouden worden, bij nader inzien niet geschikt is. Maar ook de drukte op het elektriciteitsnetwerk zit vaak in de weg. Er zijn al langer problemen op het elektriciteitsnet: doordat er meer hernieuwbare energie is, kan soms niet alle elektriciteit getransporteerd worden door het elektriciteitsnet.

"Ook kleinverbruikers ervaren tijdelijk uitschakeling van hun zoninstallaties door spanningsproblemen of lange levertijden bij een aanvraag om een nieuwe of aangepaste netaansluiting", schrijft de Rijksdienst in het rapport.

Hoeveel elektriciteit er uiteindelijk door zonnepanelen kan worden opgewekt, 'hangt af van de mate waarin er oplossingen worden gevonden voor knelpunten', waaronder de beperkte netcapaciteit.

Luister ook: