Tesla toont werkende mensachtige robot: 'Gaat minder dan 20.000 euro kosten'
Tesla Optimus-robot

Tesla toont werkende mensachtige robot: 'Gaat minder dan 20.000 euro kosten'

01-10-2022 04:21 Laatste update: 07:50

Tesla heeft een werkend prototype van zijn mensachtige robot Optimus laten zien. Volgens Tesla-Elon Musk gaat de mensachtige robot uiteindelijk 'minder dan 20.000 dollar' kosten en gaat het bedrijf er 'miljoenen' van produceren.

De robot bewoog zich tijdens de presentatie in een erg langzaam tempo. Volgens Musk was het voor het eerst dat de Optimus-robot rondliep zonder dat hij aan een kabel vast zat. Vorig jaar had Tesla alleen het concept van de robot gepresenteerd.

Een versie die wel met een kabel is verbonden, is volgens Musk verder doorontwikkeld. "Maar we wilden je de robot laten zien die eigenlijk heel dicht in de buurt komt van wat er in productie gaat", zei Musk. "Optimus is ontworpen als een uiterst capabele robot, gemaakt in zeer grote aantallen, waarschijnlijk uiteindelijk miljoenen. Hij zal naar verwachting veel minder kosten dan een auto."

De beoogde prijs van rond 20.000 euro is ambitieus: vergelijkbare 'humanoids' kosten momenteel nog rond 100.000 euro. Klanten kunnen over 3 tot 5 jaar een Optimus kopen, verwacht Musk.

Taken van mensen overnemen

Op een video liet Tesla zien hoe de robot een pakketje kan bezorgen, planten water kan geven en een metalen staaf kan oppakken. De nieuwe versie van de humanoid moet binnenkort zelfstandig kunnen lopen. De robot, die 73 kilo weegt, zou een hele dag kunnen doorwerken op één acculading.

Het doel is om repetitieve en tijdrovende taken van mensen door de robot over te laten nemen, bijvoorbeeld in fabrieken. Tesla wil de robot de komende tijd testen in zijn fabriek in Californië.  Musk zei onlangs dat deze robots binnenkort ook gebruikt kunnen worden voor de zorg aan ouderen. "Over een paar jaar geef je je ouders een robot als verjaardagscadeau."

Objecten vastpakken

"De robot gaat alles doen wat een menselijk brein doet, zoals het verwerken van wat hij zie en het nemen van beslissingen in een fractie van een seconde op basis van sensoren en communicatie", vertelde Tesla-engineer Lizzie Miskovetz. De robot heeft vingers en een duim en moet zo veel objecten kunnen vastpakken op een vergelijkbare manier als mensen. "De vingers zijn geoptimaliseerd voor precisie, voor het grijpen van kleine, dunne en delicate voorwerpen", aldus Miskovetz.

"We beginnen met iets dat bruikbaar is, maar nog niet nuttig genoeg. Er ligt nog een lange weg voor ons", zei Tesla-topman Milan Kovac. "Ik ben er vrij zeker van dat we dit binnen de komende maanden of jaren voor elkaar kunnen krijgen. Als we dit product werkelijkheid maken, kunnen we de hele economie veranderen."

'Een toekomst zonder armoede'

Musk, die meermaals heeft gewezen op de gevaren van kunstmatige intelligentie, zei dat de massale uitrol van dit soort robots de 'menselijke beschaving kan veranderen' en dat ze bijdragen aan 'een toekomst van overvloed, een toekomst zonder armoede'.

Volgens Musk is het belangrijk dat de aandeelhouders van Tesla kritisch blijven over wat het bedrijf doet. "Als ik gek word, kun je me ontslaan."

Rijhulpsysteem en supercomputer

Naast de Optimus-robot gaf Tesla tijdens het event ook een update over de vorderingen met het rijhulpsysteem Full Self-Driving, waarvan Musk onlangs zei dat het voor het eind van dit jaar gereed zal zijn. Of die planning wordt gehaald, is onduidelijk.

Tesla vertelde ook over de vooruitgang van zijn supercomputer Dojo, die het bedrijf gebruikt om systemen met kunstmatige intelligentie te trainen. Dojo wordt later ook aan andere bedrijven aangeboden, zegt Musk, maar dat zal waarschijnlijk gebeuren als een online-dienst, vergelijkbaar met de clouddiensten van Amazon. "Zo kan je je modellen veel sneller en goedkoper trainen."

De Tesla-robot komt eraan: wat kan je verwachten?