Geen vingerscanner in scherm

'Apple ziet af van terugkeer Touch ID in nieuwe iPhones'

3 oktober 2022 om 10:55
Laatste update: 3 oktober 2022 om 11:55

De high-end iPhones krijgen de komende jaren waarschijnlijk geen vingerafdrukscanner in het scherm ingebouwd. Ondanks dat Apple daar al jaren aan werkt, zou de iPhone-maker afzien van een terugkeer van Touch ID.

Apple zou 'in de nabije toekomst' geen Touch ID in nieuwe high-end iPhones inbouwen, meldt Bloomberg-journalist Mark Gurman, die vaker over betrouwbare informatie over de plannen van Apple beschikt.

De gezichtsherkenning Face ID verving in 2017 in de iPhone X de Touch ID-vingerscanner, die in de voorgaande iPhones in de homeknop was ingebouwd. Het bedrijf testte de afgelopen jaren technieken om een vingerafdruksensor te integreren onder het scherm en in de aan/uit-knop van de iPhone. Maar volgens Gurman is het onwaarschijnlijk dat dit de komende jaren gebeurt. "Ik denk dat Face ID een blijvertje is en dat Touch ID niet zal terugkeren naar vlaggenschip-iPhones."

iPhone SE

Mogelijk zal Apple wel Touch ID blijven gebruiken in het instapmodel iPhone SE, waar de vingerscanner volgens Gurman wellicht in de aan/uit-knop ingebouwd zou kunnen worden. Maar ook dat lijkt volgens hem op korte termijn niet te gebeuren. "Ik heb niet gehoord dat dit in de pijplijn zit."

iPhone 15

Over het inbouwen van Touch ID onder het scherm van de iPhone gingen al jaren geruchten. Tal van Android-smartphones beschikken al over vingerafdrukherkenning via het scherm of hebben een vingerscanner ingebouwd in een knop aan de zijkant van het toestel. Vorig jaar verwachtte de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo nog dat de iPhone 15 een vingerafdrukscanner in het scherm zou krijgen. De iPhone 15 wordt in het najaar van 2023 verwacht.

'Geen Apple-event meer dit jaar'

De presentatie van de iPhone 14 was volgens Gurman waarschijnlijk het laatste grote Apple-event van dit jaar. De verwachting is dat Apple binnenkort de nieuwe 11 en 12,9 inch iPad Pro en nieuwe versies van de MacBook Pro en Mac Mini met M2-chips aankondigt, maar dat zou via persberichten gebeuren. Mogelijk komt Apple voor het eind van het jaar ook nog met een Apple TV-upgrade.

Luister ook de Bright Podcast: