Games

Roblox verwijdert games waarin oorlog in Oekraïne werd nagespeeld

Roblox verwijdert games over oorlog in Oekraïne
3 oktober 2022 om 12:32
Laatste update: 3 oktober 2022 om 12:32

Het onder kinderen populaire gameplatform Roblox heeft twee games verwijderd waarmee spelers als Oekraïners of Russen tegen elkaar konden strijden in virtuele versies van Oekraïense steden.

Roblox verwijderde de spellen nadat de Britse omroep BBC er vragen over had gesteld. Een van de games, genaamd 'War on Larkiv', werd door Roblox voorgesteld aan zijn veelal jonge gebruikers in een sectie voor het ontdekken van nieuwe games. Het spel was volgens de BBC al 90.000 keer gespeeld.

'War on Larkiv' speelde zich af in een fictieve stad die leek op de Oekraïense stad Kharkiv waar honderden doden vielen tijdens de Russische bezetting. De game-ontwikkelaar genaamd 'Russia War RP' verkocht ook upgrades voor virtuele wapens in het spel. 

Spelers konden kiezen om te vechten voor Oekraïne of Rusland en zagen tijdens het spelen live het aantal doden aan beide kanten. De gamers communiceerden met elkaar via chats in het Engels, Oekraïens en Russisch. Volgens de BBC begon War on Larkiv snel populair te worden omdat het eerst door Roblox was goedgekeurd en vanwege een gemiddelde beoordeling van 71 procent.

Regels geschonden

Het tweede Roblox-spel heette Battle for Ukraine en stond al maanden op de site van Roblox. Spelers konden daarmee bombardementen op steden als Mariupol bekijken. Een woordvoerder van Roblox zei dat beide spellen zijn verwijderd 'wegens het schenden van de regels'.

Wereldwijd heeft Roblox meer dan 164 miljoen spelers, voornamelijk kinderen, waarvan er zo'n 50 miljoen dagelijks inloggen. Gebruikers kunnen in de virtuele wereld van Roblox zelf allerlei 'ervaringen' creëren en er mini-games spelen. 

Populair in Rusland

In tegenstelling tot veel gamebedrijven heeft Roblox zijn activiteiten in Rusland sinds de invasie in Oekraïne niet stopgezet of opgeschort. Het ceo van het bedrijf schepte onlangs zelfs op over de populariteit in Rusland, waar Roblox zo'n 2 miljoen dagelijks spelers heeft.