Rutgers Stroomcursus: Zo worden auto’s steeds veiliger
Van onze partner Kia

Rutgers Stroomcursus: Zo worden auto's steeds veiliger

5 oktober om 21:00
Laatste update: 24 mei om 15:48

In Bright op Banden vertelt EV-angelist Rutger Middendorp jou alles wat je wilt en moet weten over de toekomst van de elektrische auto. Deze week: zo worden auto's steeds veiliger gemaakt.

Onze auto’s worden steeds veiliger en het wordt als bestuurder steeds moeilijker om ongelukken te krijgen. Goed nieuws natuurlijk, maar welke veiligheidsfeatures zijn er allemaal? En hoe werken die precies? Rutger vertelt je er alles over.

Slimmer en veiliger

De veiligheidsgordel en airbag bestaan al heel erg lang, maar de laatste jaren zijn daar heel wat nieuwe features en foefjes bijgekomen. Denk aan verplichte rembekrachtiging, stabiliteitscontrole en auto’s die zelf de hulpdiensten kunnen bellen na een ongeluk.
Dat kan allemaal omdat auto’s steeds slimmer worden. Met camera’s, sensoren en een radar heeft je auto in 2022 vele malen beter in de gaten wat er in de omgeving gebeurt, dan twintig jaar geleden.

Rutger bespreekt een aantal van deze slimmigheden aan de hand van de Kia EV6:

Parkeersensoren

Parkeersensoren zijn die kleine rondjes in je voor- en achterbumper. Met hoogfrequent geluid meten deze sensoren of je auto niet te dicht bij een paaltje of andere auto komt. Helaas zitten deze sensoren niet aan de zijkant van je auto, dus met een bochtje achteruit kun je nog steeds het één en ander raken..

Around view monitor

Wil je de kans op krassen en deuken nog kleiner maken (ook bij een bocht achteruit) dan is een 360 graden-camera de oplossing: around view monitor heet dat bij de EV6. Deze combineert de beelden van de camera’s in de neus, achterklep en spiegels tot één compleet beeld en zorgt er zo voor dat perfect inparkeren een eitje wordt.

Camera voorop

De EV6 heeft ook een camera aan de voorkant, die houdt de lijnen op de weg in de gaten en zorgt ervoor dat je er mooi tussen blijft rijden. Vooral op de snelweg heel fijn. Deze camera kan ook gebruikt worden om aanrijdingen te voorkomen, door eerst te waarschuwen wanneer je te dicht op een auto zit en vervolgens zelfs door in te grijpen.

Radar en adaptieve cruise control

Dan is nog de radar die adaptieve cruise control mogelijk maakt. Deze feature zorgt ervoor dat je zonder steeds te hoeven remmen op de ideale afstand van jouw voorganger blijft. Dat scheelt vooral als het druk is veel stress en ongelukken.

In onderstaande video laat Rutger je alle veiligheidsfeatures zien:

Nieuwsgierig geworden naar de Kia EV6 die je in de video ziet? Ga naar de website van Kia voor alle mogelijkheden en specificaties.

De hele aflevering van Bright op Banden kun je terugkijken op Videoland.