Nederlander die webcam weigerde aan te zetten onterecht ontslagen
Inbreuk op privacy

Nederlander die webcam weigerde aan te zetten onterecht ontslagen

06-10-2022 13:09 Laatste update: 13:14

Een thuiswerkende Nederlander werd door zijn Amerikaanse werkgever ontslagen omdat hij zijn webcam weigerde aan te zetten. Onterecht, oordeelt de rechtbank.

Het gaat om een zaak tussen een Nederlander en het Amerikaanse bedrijf Chetu Inc., dat automatiseringssoftware maakt. Chetu had tot voor kort een vestiging in Rijswijk. De betreffende oud-werknemer heeft dat kantoor nooit bezocht, maar werkte vanuit huis.

Tijdens een online training in augustus van dit jaar werd de man gesommeerd zijn scherm te delen met de werkgever en ook zijn webcam in te schakelen. De Nederlander deelde zijn scherm, maar weigerde de webcam de hele dag in te schakelen. "Ik voel me niet comfortabel bij als ik 9 uur per dag gemonitord word. Dat is een inbreuk op mijn privacy", herinnert de man zijn reactie. Chetu ontsloeg de man op staande voet. De Nederlander stapte vervolgens naar de rechter.

Onterecht ontslag

Het ontslag van de man was onterecht, oordeelt de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het ontslag is onvoldoende gemotiveerd door de werkgever en er was geen dringende reden om de man op staande voet te ontslaan.

De rechtbank staat ook achter de Nederlander als het gaat om recht op privacy. "Aan het monitoren van werknemers zijn strenge regels verbonden", meldt de rechtbank. Die rechten worden in dit geval bij uitzondering getoetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en niet aan de veelgebruikte privacywet AVG.

'Privacywet AVG niet van toepassing'

De AVG zou volgens de rechter niet van toepassing zijn op de privacy-verhouding tussen een werkgever en een thuiswerkende werknemer. Dat zou zijn omdat de werkgever geen gegevens wilde verwerken, maar de werkgever alleen wilde observeren 'zoals dat ook gebeurt wanneer die fysiek op kantoor aanwezig is'.

Daarom valt de rechtbank terug op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat meestal wordt gebruikt om de relatie tussen burgers en de staat te waarborgen. Onder bepaalde omstandigheden kan ook beroep op de wet worden gedaan in een privaat-rechtelijke arbeidsverhouding, 'bijvoorbeeld wanneer de staat dit grondrecht onvoldoende beschermt', aldus de rechtbank.

Dat was in deze zaak het geval, omdat het Amerikaanse bedrijf inbreuk deed op het 'recht op respect voor zijn privéleven, zonder dat daarvoor een gerechtvaardigde grond bestaat', aldus de rechtbank. De AVG zou voor deze specifieke situatie niet geschikt zijn. Chetu moet de man een vergoeding van zo’n 80.000 euro betalen voor achterstallig en misgelopen loon.

Luister ook de Bright Podcast: