Franse megaboete voor Apple fors verlaagd: nog 'maar' 372 miljoen
728 miljoen minder betalen

Franse megaboete voor Apple fors verlaagd: nog 'maar' 372 miljoen

06-10-2022 14:57 Laatste update: 14:58

Franse rechters hebben een kartelboete voor Apple fors verlaagd, tot een derde van het originele bedrag. Apple hoeft nog maar 371,6 miljoen euro te betalen in plaats van de eerder opgelegde 1,1 miljard euro.

De Franse marktwaakhond Autorité de la Concurrence legde de boete in 2020 op omdat Apple een groothandel die iPads verkocht buitenspel zou hebben gezet ten faveure van andere distributeurs. Het ging om de hoogste boete die de toezichthouder ooit had opgelegd.

Apple ging in beroep en beschuldigde de mededingingsautoriteit van politieke motieven achter de megaboete. Een woordvoerder van het gerechtshof in Parijs meldde vanmiddag de verlaging van de boete met 728 miljoen euro, maar kon nog geen details geven over de argumentatie van de rechters. 

'Afschrikwekkend effect van boetes'

De Autorité de la Concurrence onderzoekt de mogelijkheden om de beslissing van het hof aan te vechten. Om handhavend op te kunnen treden tegen bedrijven met het kaliber van Apple is het volgens een woordvoerder van de toezichthouder belangrijk om "het afschrikwekkende karakter van onze boetes te garanderen". Apple heeft nog niet op het vonnis gereageerd.

Review: iPhone 14

Luister ook: