© Google

Google brengt nieuwe Pixel 7-smartphones ook officieel in Nederland uit

De Pixel 7 Pro heeft een roestvrijstalen frame.

Nieuwe Google-telefoons

Google brengt nieuwe Pixel 7-smartphones ook officieel in Nederland uit

06-10-2022 15:49 Laatste update: 16:03

Google heeft twee nieuwe smartphones in zijn Pixel-lijn aangekondigd. De Pixel 7 en 7 Pro zijn de eerste Google-telefoons die ook officieel in Nederland verkrijgbaar zijn.

Google maakt met Android één van de populairste mobiele besturingssystemen. Smartphones maakt het bedrijf ook, maar tot nu toe zijn die Pixel-telefoons niet zo'n groot verkoopsucces als de Android-telefoons van bijvoorbeeld marktleider Samsung. De afgelopen zes jaar verkocht Google de Pixel-telefoons bovendien maar in een beperkt aantal landen en nooit officieel in Nederland. In ons land waren de Google Pixel-telefoons alleen via de grijze import bij webwinkels verkrijgbaar. Daar komt vandaag verandering in.

De nieuwe Google Pixel 7 en Pixel 7 Pro komen allebei in Nederland op de markt. De Pixel 7 heeft een 6,3 inch 90Hz 1080p-amoledscherm, terwijl de Pixel 7 Pro een 6,7 inch 120Hz 1440p amoledscherm heeft.

Beide toestellen draaien op Googles eigen Tensor G2-chip. Met die octacore-chip naar eigen ontwerp volgt Google sinds vorig jaar het voorbeeld van concurrenten, die ook al jaren hun eigen smartphonechips ontwerpen.

Camera's met verbeterde AI-functies

Beide nieuwe Pixel-telefoons hebben een 50-megapixel hoofdcamera en 12-megapixel ultragroothoekcamera. De Pixel 7 Pro heeft daarnaast ook nog een 48-megapixel telefotocamera met 4,8x optische zoom. De telefoons hebben allebei en 10,8-megapixel selfiecamera.

De camera's van Google gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om foto's onder alle omstandigheden te verbeteren. Google introduceerde in 2018 als eerste telefoonmaker de nachtmodus, waarmee foto's bij weinig licht er toch goed belicht uitzien. Sindsdien is die functie door vrijwel elke telefoonfabrikant overgenomen.

De Pixel 7 is er in drie kleuren, met een aluminium frame.

Nieuwe fotofuncties met AI

De verbeterde fotokwaliteit van de Pixel 7 en 7 Pro bevat de vorig jaar geïntroduceerde functie Real Tone. Daarbij worden mensen met alle huidskleuren accuraat op de foto gezet, iets dat volgens Google bij andere smartphones niet altijd gebeurt. Zeker met donkerdere huidskleuren bij weinig licht hebben de meeste smartphones nog moeite.

De toegankelijkheid van de camera wordt verbeterd voor blinde en slechtziende gebruikers. De spraakhulp helpt die gebruikers een mooie selfie te maken met gesproken opdrachten. Zij krijgen instructies als 'houd de telefoon iets verder weg, klein stukje naar links', en weten dan dat ze goed en volledig op de foto staan.

Automatisch scherpere foto's

De Pixel 7-toestellen zullen volgens Google ook vaker scherpe foto's nemen. Het maken van nachtfoto's is nu twee keer sneller, met dezelfde mate van helderheid als voorheen. Bij foto's met goed licht, worden foto's van de primaire- en ultragroothoeklens samengevoegd. Daarna maakt de kunstmatige intelligentie de foto nog scherper.

Deze functie is er ook voor oudere foto's, die gemaakt zijn met een oudere camera. Met de functie Photo Unblur kunnen gebruikers van de Pixel 7-toestellen hun oudere foto's automatisch laten verscherpen en anderszins verbeteren.

De Pixel 7-toestellen kunnen nu ook filmen in portretmodus, met de functie Cinematic Blur. Tijdens het filmen wordt dan de achtergrond kunstmatig onscherp gemaakt, zodat een filmisch effect ontstaat. Video's kunnen voortaan ook worden opgenomen in HDR10+, voor een hoger dynamisch bereik. Die video's zien er in apps van derden ook goed uit, dankzij samenwerking tussen Google en TikTok, Snapchat en Instagram. Verder is de stabilisatie van de camera verbeterd.

De Pixel 7 Pro is er in drie kleuren met een roestvrijstalen frame.

Zoom bij smartphone-foto's

Google zegt ook het zoomvermogen van de camera's in de Pixel 7 te hebben verbeterd. Daarbij wordt zowel de hardwarematige 4x-zoomlens gebruikt, maar ook kunstmatige intelligentie. Dat zorgt ervoor dat gebruikers op elk zoombereik tussen 0x en 5x een scherpe foto kunnen maken.

Zo wordt nu een 2x-zoomfunctie toegevoegd aan de telefoon, ook al zit er geen 2x-zoomlens op het toestel. Kunstmatige intelligentie zorgt er dan voor dat de foto alsnog scherp en van volledige 12,5-megapixelresolutie is. Dat werkt tot een boomvermogen tot 30x, waarbij de voorvertoning tijdens het inzoomen automatisch wordt gestabiliseerd.

De macro-camera van de Pixel 7-toestellen is ook verbeterd, zodat gebruikers foto's van heel dichtbij kunnen maken. Daarvoor wordt de ultragroothoeklens gebruikt.

Vanaf nu in Nederland – ook accessoires

De Pixel 7 is er in zwart, wit en citroengras, een zachtgroene kleur, de Pixel 7 Pro in zwart, wit en grijsblauw. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en worden vanaf volgende week geleverd in Nederland.

De Pixel 7 is er voor 649 euro met 128GB opslagruimte of voor 749 voor een model met 256GB opslag. De Pixel 7 Pro kost 899 euro met 128GB opslag of 999 euro voor een toestel met 256GB opslagruimte.

Ook de goedkopere Pixel 6a komt nu officieel naar Nederland, voor 459 euro. De draadloze oordopjes Pixel Buds en Pixel Buds Pro komen ook officieel in Nederland op de markt, voor respectievelijk 99 en 219 euro. Ook accessoires van de Pixel-producten worden nu hier verkocht, zoals de Pixel Stand-oplaadstandaard voor 79 euro.

Wie een Pixel-telefoon bij een telefoonabonnement wil nemen, kan in Nederland terecht bij T-Mobile. De provider werkt nu samen met Google Nederland aan het beschikbaar maken van het toestel. Ook komen de Pixel-toestellen nu officieel beschikbaar bij de webshop Belsimpel, al jaren een bekend verkooppunt van geïmporteerde Pixel-telefoons.

De Pixel Tablet verschijnt in 2023 en heeft een speaker-dock.

Preview Pixel Tablet

Google heeft ook nog een tipje van de sluier opgelicht van zijn nieuwste product. Het bedrijf komt volgend jaar ook met zijn eerste tablet. Het Android-tablet past zijn uiterlijk straks net zoals de Pixel-telefoons aan op de achtergrondafbeelding van de gebruiker.

De Pixel Tablet draait net als de nieuwe Pixel-telefoons op de Google Tensor G2-chip. Videobellen, fotobewerking en andere Pixel-functies zitten daarom ook in de Pixel Tablet.

Het tablet wordt geleverd met een speaker-dock, zodat gebruikers het apparaat kunnen gebruiken als hub voor hun smart home. Google verkoopt al langer dergelijke apparaatjes, waarmee gebruikers bijvoorbeeld makkelijk hun slimme verlichting kunnen regelen. Het dock moet er volgens Google voor zorgen dat de tablet straks overdag niet steeds in een lade belandt.

Google Pixel Watch

Pixel Watch

Google onthulde ook zijn eerste eigen smartwatch. Deze Pixel Watch werkt met het systeem Wear OS en heeft een integratie van allerlei diensten van Fitbit, dat begin 2021 door Google is overgenomen. Het ronde horloge kan volgens Google de hartslag van de gebruiker over een langere periode monitoren waarbij elke seconde de hartslag in de gaten wordt gehouden.

De Pixel Watch is volgende week in de eerste landen verkrijgbaar. In de VS kost het horloge 349 dollar (zonder btw). De Pixel Watch komt voorlopig nog niet in Nederland op de markt, maar volgens een Google-woordvoerder zullen Nederlanders er niet lang op hoeven te wachten.

Luister ook: