Nederlandse gamesector laatste drie jaar hard gegroeid

Het Amsterdamse Guerrilla Games won vier Dutch Game Awards 2022.

Games

Nederlandse gamesector laatste drie jaar hard gegroeid

06-10-2022 21:59 Laatste update: 22:12

Nederlandse gamebedrijven hebben de afgelopen drie jaar gemiddeld 18 procent omzetgroei per jaar geboekt. Het groeitempo van de Nederlandse gamesector is daarmee groter dan die van de wereldwijde game-industrie.

Afgelopen jaar werd door de 630 Nederlandse gamebedrijven een omzet van tussen de 420 en 440 miljoen euro geboekt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de Nederlandse gamesector. 

"De significante omzetgroei en de groei van het aantal arbeidsplaatsen bij de grote bedrijven laat zien hoe de Nederlandse gamesindustrie de afgelopen jaren de weg naar volwassenheid is ingeslagen", aldus Christel van Grinsven, coördinator van de Dutch Games Monitor.

De game-industrie zat tijdens de coronapandemie in de lift doordat mensen vaker gingen gamen toen ze vanwege de lockdowns langer thuis zaten. Onderzoeksbureau Newzoo schat de groei van de wereldwijde gamesector dit jaar op zo'n 2 procent.

Banen

Het aantal gamebanen in Nederland nam jaarlijks met 5 procent toe, naar momenteel 4560 arbeidsplaatsen. De regio Amsterdam gaat daarbij aan kop, gevolgd door Utrecht. 

Volgens het onderzoek zijn bedrijven die applied en serious games maken de afgelopen drie jaar minder hard gegroeid dan bedrijven die entertainmentgames maken. Serious games zijn spellen die vooral zijn bedoeld om mensen te helpen, zoals bij trainingen op het werk of in het onderwijs.

Horizon Forbidden West in de prijzen

Donderdagavond werden ook de jaarlijkse Dutch Game Awards uitgereikt. De game Horizon Forbidden West van de Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games werd de grote winnaar met vier prijzen.

Het PlayStation-spel won in de categorieën beste game, beste audio, beste art en beste technologie. De jury noemde Horizon Forbidden West 'van wereldklasse'. "Deze game zet Nederland op de kaart van de wereldwijde game-industrie, maar ook ver daarbuiten in de bredere media."

Achter de schermen bij Horizon Forbidden West:

Luister ook: