'Meta vindt eigen metaverse-app nog te slecht'

De avatars van Facebook-baas Mark Zuckerberg in de metaverse.

Virtuele wereld

'Meta vindt eigen metaverse-app nog te slecht'

07-10-2022 12:42 Laatste update: 15:36

De virtuele wereld van Facebook-moederbedrijf Meta, Horizon Worlds, valt volgens de eigen medewerkers nog erg tegen. Meta's eerste metaverse-app wordt ook intern nog te weinig gebruikt, klaagt een topman in uitgelekte memo's.

Facebook-moederbedrijf Meta investeert miljarden in zijn toekomstvisie rond de metaverse, de virtuele werelden waarin mensen kunnen samenkomen om te chatten, te spelen of te werken. Maar de resultaten zijn nog weinig overtuigend. Meta's eerste virtuele wereld is Horizon Worlds, maar de ontwikkeling van die VR-app verloopt nog erg stroef. Dat blijkt uit interne memo's die in handen zijn van The Verge.

Meta-topman Vishal Shah schrijft in een van de memo's dat het Horizon Worlds-team tot het eind van het jaar moet blijven werken aan het verbeteren van de kwaliteit. De 'gebrekkige kwaliteit en de prestatieproblemen' moeten volgens hem eerst worden opgelost, voordat Horizon Worlds voor meer gebruikers wordt opengesteld. 

De huidige gebruikerservaring is volgens Shah nog onvoldoende. "De feedback van onze makers, gebruikers, testers en teamleden is dat alle stabiliteitsproblemen en bugs het moeilijk maken om de magie van Horizon te ervaren."

Versies voor mobiel en web uitgesteld

Begin dit jaar meldde Meta dat Horizon Worlds 300.000 gebruikers telde. Sindsdien zijn er geen nieuwe cijfers naar buiten gebracht. Meta beloofde een half jaar geleden ook versies voor het web en voor mobiele apparaten, maar die lijken nu te zijn uitgesteld. 

Met Horizon Worlds kunnen gebruikers virtuele omgevingen bouwen om met elkaar samen te komen en als avatars met elkaar te communiceren. Daarmee is de virtuele wereld enigszins vergelijkbaar met Minecraft en Roblox, maar dan voor een oudere doelgroep.

'Intern te weinig gebruikt'

Shah klaagt in de memo's ook dat de medewerkers die Horizon Worlds ontwikkelen het zelf ook maar weinig gebruiken. "Waarom houden we niet zo veel van het product dat we hebben gebouwd dat we het de hele tijd gebruiken? Als we er niet van houden, hoe kunnen we dan verwachten dat onze gebruikers er dol op zijn?" schrijft hij.

De topman wil managers dwingen om minstens één keer per week met hun teams samen te komen in de VR-wereld. "Iedereen in deze organisatie zou het tot hun missie moeten maken om verliefd te worden op Horizon Worlds. Je kunt dat niet doen zonder het te gebruiken." In een reactie aan The Verge zei een Meta-woordvoerder dat het ontwikkelen van de metaverse 'een reis van meerdere jaren' is. "We gaan door met het verbeteren van wat we bouwen."

Zuckerberg uitgelachen om avatar

Meta-topman Mark Zuckerberg beloofde onlangs al 'belangrijke verbeteringen' voor Horizon Worlds. Dat deed hij nadat hij massaal werd uitgelachen vanwege een avatar-selfie die eruit zag alsof hij in een game van 20 jaar geleden was gemaakt. "Binnenkort komen er belangrijke updates voor Horizon en avatar-afbeeldingen", zei Zuckerberg later. "De graphics in Horizon zijn tot veel meer in staat, zelfs op headsets, en Horizon wordt erg snel beter."

Meta houdt volgende week een event waarop het meer verteld over de plannen rond virtual reality en augmented reality. Daar worden ook nieuwe VR-headsets verwacht. De verkoop van de VR-brillen is tot nu toe voor het bedrijf nog erg verliesgevend. Meta wil ook gaan meeverdienen aan de verkoop van virtuele voorwerpen die gebruikers in de metaverse kunnen maken. Het bedrijf lag eerder dit jaar onder vuur vanwege de hoge commissie op de verkoop van virtuele goederen die het wil rekenen. 

Ontevreden medewerkers

Een deel van het personeel is het oneens met de visie van Zuckerberg over de metaverse. Het bedrijf geeft daar miljarden aan uit, terwijl bestaande problemen bij Facebook, Instagram en WhatsApp onvoldoende zouden worden aangepakt, zo luidde de kritiek eerder dit jaar. Ook zouden werknemers onder druk worden gezet om tegen hun wil nieuwe metaverse-gerelateerde rollen in te nemen.

Kritiek van Apple-baas Tim Cook

Apple-ceo Tim Cook was in een interview met Bright vorige week ook kritisch over het concept van de metaverse. "Ik weet echt niet zeker of de gemiddelde persoon je kan vertellen wat de metaverse is", aldus Cook.

Apple werkt al jaren aan eigen headsets voor virtual reality en augmented reality, waarvoor het wel praktische toepassingen ziet. Cook: "VR is voor gezette periodes, maar is geen manier om goed te communiceren."

Luister ook:

Vergaderen in de metaverse: