Chinees merk Nio brengt drie elektrische auto's in Nederland uit

De nieuwe elektrische auto's van Nio.

Elektrisch rijden

Chinees merk Nio brengt drie elektrische auto's in Nederland uit

10-10-2022 14:45 Laatste update: 16:22

De Chinese autofabrikant Nio brengt zijn elektrische auto's vanaf deze maand ook in Nederland op de markt.

Nio heeft  aangekondigd vanaf volgende week in Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden te beginnen met het leveren van zijn elektrische auto's. Eerder deed de Chinese Tesla-concurrent al een proef in Noorwegen. In Nederland komt het merk met drie modellen: de ET7, EL7 en ET5. Daarbij staat ET voor sedan en EL voor SUV.

De Nio EL7 is een middelgrote SUV met vijf zitplekken en twee elektromotoren (409 pk achter en 245 pk voor). Hij trekt in 3,9 seconden op van 0 naar 100 km/u. De goedkoopste versie heeft een actieradius van 394 km en de Long Range-editie heeft een 100 kWh-accu, goed voor 513 km actieradius.

De ET5 is een vierwielaangedreven compacte sedan met in totaal 480 pk, waarmee Nio de concurrentie aangaat met de Tesla Model 3. Nio biedt bij de ET5 keuze uit negen kleuren voor de buitenkant en zes voor het interieur. Het basismodel heeft een 75 kWh-accu, maar de officiële actieradius volgens de WLTP-test is er nog niet. Er komt ook een optie voor een 150 kWh-accu.

De ET7 is het grootste model met een lengte van ruim 5 meter. De topmodel-sedan met 653 pk-elektromotor is een alternatief voor de Tesla Model S. Nio wil de ET7 ook met een accupakket met 150 kWh en een actieradius van duizend kilometer aanbieden. 

Van links naar rechts: de Nio ET7, EL7 en ET5

Leasen en accuwisselstations

De drie Nio-modellen hebben een digitale cockpit met onder meer een 12,8 inch amoled-scherm en een 7.1.4-audiosysteem met Dolby Atmos.

Voorlopig biedt Nio zijn auto’s alleen aan in combinatie met een abonnement of als lease-auto's. De ET7 is vanaf deze maand in Nederland leverbaar, de EL7 volgt in januari 2023 en de ET5 in maart 2023. 

Het Chinese bedrijf ziet het wisselen van een lege accu voor een volle accu als een goed alternatief voor snelladen. Nio opent hiervoor tientallen accuwisselstations in Europa. Dat zijn er dit jaar nog maar 20, maar dat moeten er eind volgend jaar 120 zijn. 

Meer Chinese automerken

Nio is niet de eerste Chinese fabrikant die zich met elektrische auto's op de Nederlandse markt begeeft. Eerder brachten ook de Chinese merken Aiways, Xpeng en MG al EV's in Nederland uit. Binnenkort introduceert ook het Chinese merk BYD personenauto's in ons land.

De komende jaren verschijnen er nog meer EV's van Chinese makelij. Zo ontwikkelt bijvoorbeeld de Chinese techreus Xiaomi een eigen elektrische zelfrijdende auto.

Luister ook:

Getest: elektrische auto van Chinees merk Aiways