Van onze partner Kia

Rutgers Stroomcursus: Zoveel schoner is jouw elektrische auto

Rutgers Stroomcursus: Zoveel schoner is jouw elektrische auto
11 oktober om 17:00
Laatste update: 24 mei om 15:48

In Bright op Banden vertelt EV-angelist Rutger Middendorp jou alles wat je wilt en moet weten over de toekomst van de elektrische auto. Deze week: zoveel schoner is jouw elektrische auto.

De mythe dat elektrische auto’s vervuilender zouden zijn dan brandstofauto’s blijft maar opduiken. Rutger legt daarom nog één keer uit waarom dat niet waar is. Heb jij op je volgende feestje voldoende munitie als er weer eens iemand beweert dat zijn dieselauto schoner is dan jouw ev.

Minst vervuilend

Een elektrische auto zoals de Kia EV6 is over zijn hele leven wel degelijk verantwoordelijk voor CO2-uistoot: bij fabricage, bij het opwekken van stroom en bij het hergebruiken. Maar dat geldt voor een benzinewagen ook. Bij fabricage, bij raffinage van de brandstof, bij transport van brandstof, bij verbranding en bij het recyclen van de auto.

De vraag is dus eigenlijk: welke van de twee stoot onderaan de streep de minste CO2 uit?

Eerst het slechte nieuws: een elektrische auto zorgt als hij gebouwd wordt voor meer CO2 uitstoot dan een brandstofauto. Zo’n 60% meer. Maar als je ermee gaat rijden voor 80% minder uitstoot. Afhankelijk van waar je stroom vandaan haalt (je eigen zonnepanelen of een bruinkoolcentrale) duurt het dus korter of langer om de brandstofauto in te halen.

Uitstoot per kilometer

Laten we ervan uitgaan dat jij de meest gemiddelde Nederlander bent die er is: je vindt een groene energieleverancier overbodig en hebt ook geen zonnepanelen, dan zorgt de energie die jij in je elektrische auto stopt voor zo’n 85 gram CO2 per gereden kilometer.

Een gemiddelde brandstofauto zorgt voor zo’n 109 gram CO2-uitstoot per gereden kilometer. Maar dan tellen we de uitstoot die het koste om de brandstof te verkrijgen nog niet mee. Doen we dat wel (raffinage, transport per boot, transport per vrachtwagen) dan komt de brandstofauto op zo’n 200 gram uitstoot per kilometer…

Kortom: een brandstofauto is ruim twee keer vervuilender dan een elektrische auto. Einde discussie.

In onderstaande video rekent Rutger het nog eens voor je na:

Nieuwsgierig geworden naar de Kia EV6 die je in de video ziet? Ga naar de website van Kia voor alle mogelijkheden en specificaties.

De hele aflevering van Bright op Banden kun je terugkijken op Videoland.