© Athom

Nederlandse smarthome-hub Homey Pro is nu sneller en toekomstbestendig

De nieuwe Homey Pro.

Smart Home

Nederlandse smarthome-hub Homey Pro is nu sneller en toekomstbestendig

13-10-2022 14:52 Laatste update: 14:52

De smarthome-hub Homey Pro is door de Nederlandse maker Athom vernieuwd. Het apparaat, dat de spil van een smart home vormt, is nu krachtiger, kleiner en toekomstbestendiger.

De nieuwe Homey Pro is platter dan zijn voorganger maar houdt grofweg hetzelfde hockeypuck-achtige ontwerp. Het apparaat heeft een snellere chip: een quadcore-processor waar de voorganger het met een dualcore deed. Het werkgeheugen is verdubbeld tot 2GB en de Homey Pro heeft nu 8GB opslagruimte. Volgens Athom is de nieuwe Homey Pro tot 3,5 keer krachtiger dan zijn voorganger.

Het apparaat is toekomstbestendig door de beloofde ondersteuning van de nieuwe open smarthome-standaard Matter. Die standaard wordt de komende jaren door veel makers van smarthome-gadgets ondersteund. Slimme lampen, thermostaten, sensoren en andere gadgets met Matter-ondersteuning zijn daarom straks niet meer platform-afhankelijk en kunnen straks altijd in combinatie met elkaar worden gebruikt.

Homey is laagdrempelig maar ook veelzijdig instelbaar.

Groter bereik, meer ondersteuning

De ondersteuning van Matter wordt in het tweede kwartaal van 2023 aan deze nieuwe Homey Pro toegevoegd. Een kwartaal later komt Thread-ondersteuning: een standaard voor het onderling koppelen van smart home-gadgets. Daarnaast krijgt de Homey Pro de mogelijkheid om oudere, niet-Matter-gadgets te koppelen aan Matter-netwerken.

De nieuwe Homey Pro werkt nu al met de populaire standaarden Z-Wave Plus en Zigbee. Het apparaat werkt met wifi op de 2,4GHz- en 5GHz-frequenties, Bluetooth LE 5.0, 433MHz-verbindingen en infrarood. Het draadloze bereik van dit model is volgens Athom tot vier keer beter dan de voorganger, afhankelijk van de verschillende technologieën die worden ondersteund.

Kan ook zonder internet

Het nieuwe model is ook meer toegespitst op lokaal functioneren zonder internet. Veel van dit soort basisstations werken niet zonder internetverbinding. Door dat wel te doen, is de nieuwe Homey Pro volgens Athom sneller, betrouwbaarder en privacyvriendelijker. Toegang buitenshuis en andere cloudfuncties zijn echter nog steeds beschikbaar, zoals via de vele apps in de Homey App Store. Backups kunnen lokaal worden opgeslagen, voor cloud-backups betalen gebruikers 1 euro per maand of 10 euro per jaar.

"De nieuwe Homey Pro werkt met dezelfde Homey iOS en Android-app en de Homey Web App die gebruikers al kennen en waar ze van houden. Het is echt de beste manier om ieder smart home naar een volgend niveau te tillen", aldus Stefan Witkamp, Commercial Director bij Athom. Homey Pro is beschikbaar voor 399 euro en wordt vanaf december geleverd. Een optionele ethernet-adapter is er voor 29 euro.

Meer over smart home-standaard Matter: