Rapper Kanye West koopt omstreden sociaal netwerk Parler
'Vrijheid van meningsuiting'

Rapper Kanye West koopt omstreden sociaal netwerk Parler

17-10-2022 13:39 Laatste update: 13:39

Rapper Kanye West, die zijn naam veranderde naar Ye, neemt het sociale netwerk Parler over. Parler is een Twitter-alternatief dat gebruikers alles laat zeggen wat ze willen, waardoor rechtsextremisme en complottheorieën er volop te vinden zijn.

Parler stelt in een verklaring dat het een overeenkomst tot overname met Ye heeft getroffen. De verkoop wordt volgens Parler naar verwachting nog dit jaar afgerond. Het overnamebedrag is niet bekend.

Ye keerde de afgelopen dagen na lange afwezigheid weer terug op sociale media Instagram en Twitter. Dat was van korte duur: door discriminerende uitspraken werden zijn accounts tijdelijk geblokkeerd en werden de berichten verwijderd. Ye deed onder meer antisemitische uitspraken op Twitter.

Platform zonder moderatie

Dergelijke moderatie is er op het kleinere Parler niet. Het sociale medium werpt zich op als "platform voor vrije meningsuiting" en heeft een veel losser beleid dan de grote sociale media. Parler is populair onder aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Trump. Die gebruikten Parler bijvoorbeeld tijdens de Capitoolbestorming begin 2021, om elkaar op te jutten.

"Deze deal is zal de wereld veranderen, en de manier waarop de wereld denkt over vrijheid van meningsuiting. Ye zet een grote stap op het gebied van vrije meningsuiting en zal nooit meer bang hoeven zijn om van sociale media verwijderd te worden", aldus George Farmer, ceo van Parler-eigenaar Parlement Technologies.

Nauwe banden met 'White Lives Matter'

Farmer is getrouwd met de omstreden conservatieve politiek commentator Candace Owens. Zij is weer goed bevriend met Ye: de twee gingen vorige week samen op de foto tijdens de Paris Fashion Week terwijl zij truien droegen met daarop de tekst 'White Lives Matter'.

Owens geldt als belangrijke criticus op de Black Lives Matter-beweging, en stelt onder meer dat de effecten van witte suprematie en nationalisme op zwarte Amerikanen overdreven worden. Verder stelt Owens dat de maanlanding in 1969 niet echt was en dat corona-vaccinaties niet werken.