Rutgers Stroomcursus: Ik ga op reis en ik EV
Van onze partner Kia

Rutgers Stroomcursus: Ik ga op reis en ik EV

25-10-2022 08:11 Laatste update: 24-05-2023 15:48

In Bright op Banden vertelt EV-angelist Rutger Middendorp jou alles wat je wilt en moet weten over de toekomst van de elektrische auto. Deze week: welke spullen en apps heb je nodig als je op vakantie gaat met je elektrische auto?

Vroeger, toen je nog op brandstof reed, wist je precies wat je mee moest nemen als je met de auto op vakantie ging. Een TomTom, wat olie, een trechter, een doekje en een gereedschapsset. Maar hoe zit dat nu je elektrisch rijdt? De TomTom, olie en gereedschapsset kun je thuislaten, maar wat neem je wél mee? Rutger vertelt het je in onderstaande video.

Navigatie

De meeste klassieke navigatiesystemen zijn niet heel geschikt voor elektrisch rijden, dus is een app handiger. A Better Routeplanner bijvoorbeeld. Bij deze app vul je van tevoren in welke auto je hebt en wanneer je de weg op gaat. De app rekent vervolgens uit langs welke palen je dan het handigste kunt rijden en houdt hierbij rekening met weer en verkeer.

Je kunt de app gratis downloaden, en als je een abonnementje van vijf euro per maand afsluit, kun je de app via carplay in het scherm van je auto tonen. Koop je daarbij ook nog een OBD dongle (€80,-) dan kan de app met je auto communiceren en weet deze nog preciezer hoeveel accu je over hebt.

Laden

Ook de apps Chargemap of Plugsurfing zijn handig om voor je vakantie te downloaden. Met deze apps vind je alle laadpalen in de buurt en kun je vaak ook live zien of ze vrij zijn of niet.
Daarnaast is een laadkabel natuurlijk onmisbaar. Waarschijnlijk ligt deze standaard in je auto, maar zorg er bij langere ritten (met veel bagage) voor dat je hier gemakkelijk bij kunt door hem in je frunk te bewaren.
Ook een granny charger kan van pas komen op vakantie, bijvoorbeeld als er geen laadpaal bij je huisje is, maar wel een buitenstopcontact. Hiermee kun je dan ’s nachts je auto rustig vol laten druppelen.

Wist je trouwens dat je je elektrische auto op vakantie voor veel meer doeleinden kunt gebruiken dan alleen rijden? Tenminste, als je auto beschikt over Vehicle-to-Device (V2D). De Auto van het Jaar, de Kia EV6, heeft zo’n functie. Hiermee beschikt de auto zowel aan de binnenkant, onder de achterbank, als aan de buitenkant via adapter, over een stopcontact voor al je apparaten. Superhandig als je bijvoorbeeld op de camping staat en geen stopcontact hebt. Met V2D gebruik je de batterij van je auto om je telefoon op te laden, televisie te kijken of koffie te zetten!

Betalen

Vermoedelijk heb je een laadpas bij je auto gekregen. Check voor je naar het buitenland gaat altijd of deze pas ook in het land van jouw bestemming werkt. Op de website Laadpastop10 kun je dit heel gemakkelijk vinden. Als het nodig kun je hier ook een extra pas bestellen die wel werkt in het land waar je naartoe gaat.
En mocht het dan alsnog een keer niet lukken om met je laadpas(sen) te betalen, dan lukt dit vrijwel altijd met een app als Smoov.

Kortom: twee kabels, twee pasjes en twee apps, en jij bent stressloos elektrisch onderweg!

Nieuwsgierig geworden naar de Kia EV6 die je in de video ziet? Ga naar de website van Kia voor alle mogelijkheden en specificaties.

Kijk meer uit Bright op Banden