© Foxconn

apple auto foxconn tesla elektrische autos ev
Elektrische auto's

Grote iPhone-maker wil 'auto's voor Tesla gaan produceren'

19 oktober 2022 om 20:14
Laatste update: 20 oktober 2022 om 00:18

De Taiwanese techgigant Foxconn, de grootste leverancier van Apple, gaat voor automerken elektrische auto's produceren. De eerste auto komt in 2023 op de markt. Het bedrijf hoopt uiteindelijk ook 'Tesla-auto's voor Tesla te maken'.

Foxconn heeft deze week zijn nieuwe elektrische conceptauto’s gepresenteerd. Het bedrijf onthulde de crossover Model B en de elektrische pick-uptruck Model V. De 4,3 meter lange Model B heeft een actieradius van 450 kilometer.

Foxconn is een van de grootste elektronicafabrikanten ter wereld en is de belangrijkste leverancier van Apple, waarvoor het onder meer iPhones in elkaar zet. "We gaan niet zelf auto’s verkopen. In plaats daarvan hoop ik dat we op een dag Tesla-auto’s voor Tesla kunnen maken", zei Foxconn-topman Liu Young-way tijdens de presentatie.

Vorig jaar liet Foxconn al zijn eerste elektrische voertuigen zien: de Model C SUV, een sedan en een bus. De concept-auto’s dienen als referentie-ontwerpen voor bedrijven die de productie van elektrische auto's willen uitbesteden. 

Goedkoper produceren

Foxconn hoopt een aanzienlijk deel van de groeimarkt van elektrische voertuigen te pakken. Bij de assemblage van smartphones en computers heeft het bedrijf al '40 tot 50 procent' marktaandeel wereldwijd. "Maar we zullen klein beginnen, dat is ongeveer 5 procent in 2025", zegt Liu.

De Taiwanese techreus denkt met zijn productie-expertise de tijd die nodig is voor het ontwerpen van nieuwe elektrische auto’s te kunnen halveren. Ook verwacht het bedrijf de ontwikkelkosten van stekkerauto's met een derde te kunnen verlagen.

Elektrische SUV's en bussen

Het Taiwanese automerk Yulon wil Foxconns Model C volgend jaar gaan verkopen onder de naam Luxgen N7. De Model C trekt in 3,8 seconden op van 0 naar 100 km/u en een bereik van bijna 700 kilometer op een volle accu. De elektrische bussen van Foxconn rijden in Taiwan al rond.

Eerder kocht Foxconn al een Amerikaanse autofabriek om als productiebasis in de VS te gaan gebruiken. Het bedrijf wil ook voertuigen gaan produceren in Taiwan en Thailand.

Luister ook: