TikTok ontkent nauwkeurig volgen locatie van Amerikaanse gebruikers
Geen gps-data

TikTok ontkent nauwkeurig volgen locatie van Amerikaanse gebruikers

21-10-2022 14:57 Laatste update: 14:57

Het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance ontkent dat het de locatie van Amerikaanse TikTok-gebruikers bij zou houden. TikTok verzamelt volgens het bedrijf geen nauwkeurige gps-data.

TikTok reageert op een artikel van Forbes. Het zakentijdschrift beweert dat ByteDance via TikTok "de persoonlijke locatie van specifieke Amerikaanse burgers" zou willen "monitoren". Forbes zinspeelt daarbij op mensen als Amerikaanse overheidsmedewerkers, activisten, journalisten en andere publieke figuren.

TikTok: 'Dat kan niet eens'

TikTok spreekt die bewering tegen. Het bedrijf reageerde tegenover Forbes al op de berichtgeving, maar daarbij werd volgens ByteDance een cruciaal deel van de verklaring weggelaten.

"Forbes heeft ervoor gekozen om het deel van onze verklaring weg te laten dat de kernbewering tegenspreekt: TikTok verzamelt geen precieze GPS-locatiegegevens van Amerikaanse gebruikers, waardoor TikTok helemaal geen Amerikaanse gebruikers kan monitoren op de manier die het artikel voorstelt", aldus TikTok.

Details rond doelwitten zijn vaag

Forbes stelt dat de monitoring zou worden gedaan door een audit-team van ByteDance dat normaal gesproken (voormalig) medewerkers van het bedrijf onder de loep neemt, bijvoorbeeld bij aantijgingen van wangedrag. Dat team zou volgens Forbes nu de opdracht hebben gekregen om minstens twee Amerikanen te volgen die "nooit een werknemer-relatie met het bedrijf hebben gehad".

Die informatie komt volgens Forbes uit interne documenten, maar het tijdschrift zegt niet wie er potentieel gevolgd zou gaan worden en waarom. Die informatie zou volgens Forbes zijn bronnen in gevaar brengen.

Forbes staat achter verhaal

ByteDance wilde volgens Forbes niet ingaan op specifieke vragen over of het audit-team het ooit gemunt heeft op Amerikaanse politici, journalisten of activisten. Tegenover de BBC stelt Forbes dat het achter zijn artikel blijft staan. "We hebben vertrouwen in onze bronnen en staan achter onze verslaggeving."