Nederlandse maker AI-chip haalt 27 miljoen euro investering op
Kunstmatige intelligentie

Nederlandse maker AI-chip haalt 27 miljoen euro investering op

25-10-2022 13:59 Laatste update: 14:58

Het Eindhovense techbedrijf Axelera AI heeft een nieuwe investering van ruim 27 miljoen euro gekregen. De startup ontwikkelt een eigen chip en software voor kunstmatige intelligentie (AI) en richt zich daarbij op het mkb.

De nieuwe investering van 27 miljoen dollar (27,3 miljoen euro) komt van het Belgische onderzoekscentrum Imec, het Nederlandse blockchainbedrijf Bitfury Group, Dutch VC Innovation Industries en het Belgische SFPIM. Twee van deze partijen waren ook betrokken bij een eerdere investering van 12 miljoen dollar in het AI-bedrijf.

Met het geld wil de Eindhovense startup de eerste generatie van zijn AI-platform op de markt brengen, de internationale activiteiten uitbreiden en meer mensen aannemen. Het bedrijf ontving ook 6,5 miljoen euro aan Innovatiekrediet, een lening voor innovatieve projecten, van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gericht op het mkb

Het Eindhovense bedrijf wil AI-rekenkracht aanbieden met minder stroomverbruik en een lagere prijs dan de AI-oplossingen van grote internationale techpartijen. Dat moet het gebruik van AI interessanter maken voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). "Oplossingen met Nvidia-chips kosten bijvoorbeeld vele honderden euro's, terwijl veel mkb'ers die grote rekenkracht helemaal niet nodig hebben", zei Axelera AI-ceo Fabrizio del Maffeo onlangs tegen Bright.

Het Brabantse bedrijf heeft nu 80 medewerkers, waaronder techneuten die eerder bij Intel, Qualcomm en IBM werkten. Ook wil de startup binnenkort kantoren openen in de VS en Taiwan.

Eigen chip

Axelera AI heeft eerder dit jaar zijn eerste eigen AI-chip succesvol getest. Deze Thetis Core Chip leverde bijna 40 tera (biljoen) verwerkingen per seconde. De opvolger van deze chip zal begin volgend jaar in productie gaan in Taiwan.  

Axelera AI maakt chips die helemaal zijn afgestemd op berekeningen voor AI aan de zogenoemde 'edge'. Dat zijn apparaten aan de randen van het netwerk, dus niet krachtige servers in een datacenter. Zo'n edge-apparaat kan een drone zijn die inspecties doet, een robot die helpt bij de productie of kwaliteitscontrole, een beveiligingscamera, een bril met augmented reality of een medisch apparaat.

"Al die apparaten leveren enorme hoeveelheden data op, maar slechts een heel klein deel daarvan wordt momenteel geanalyseerd omdat de bedrijven nog geen AI gebruiken. Wij willen de drempel verlagen om met AI te kunnen beginnen", aldus Del Maffeo.

Software 

Naast de chip gaat Axelera AI ook een groot pakket met software aanbieden, waarmee bedrijven sneller hun eerste stappen op AI-gebied moeten kunnen zetten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld makkelijk automatische beeldherkenning toevoegen. Het bedrijf spreekt van 'duizenden AI-toepassingen'. De diensten worden geïntegreerd met meerdere grote AI-frameworks zodra ze 'begin 2023' beschikbaar komen voor klanten.

"De grote bijdrage van onze investeerders bevestigt dat er in de Europese AI-sector ruimte is voor een aanvoerder. We willen de aanwezigheid van Europa in de wereldwijde AI-sector versterken", zegt Del Maffeo over de nieuwe investeringsronde. Sander Verbrugge, partner bij Innovation Industries: "Betaalbare AI-rekenkracht die werkt met een laag stroomverbruik is essentieel om het potentieel van AI in ons dagelijks leven mogelijk te maken."

Luister ook: