Randstad werft sollicitanten met games: 'Skills leren door te gamen'
Eerst gamen, dan solliciteren

Randstad werft sollicitanten met games: 'Skills leren door te gamen'

07-11-2022 12:41 Laatste update: 12:41

Je toekomstige baan leren kennen door een game te spelen. Zo hoopt uitzendbureau Randstad gezien de krappe arbeidsmarkt meer mensen aan te trekken.

Randstad wil met de games 'een brug slaan tussen de 7,6 miljoen Nederlanders die dagelijks gamen en de wereld van werk'. Mensen die op zoek zijn naar een baan kunnen bijvoorbeeld achter het stuur kruipen van een virtuele heftruck waarmee ze worden voorbereid op het halen van een heftruckcertificaat.

Volgens Randstad vraagt de krapte op de arbeidsmarkt om een andere aanpak. Zo is er momenteel een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs, elektriciens en heftruckchauffeurs. Door mensen te laten gamen hoopt Randstad een lastiger te bereiken doelgroep aan te boren. Ook kunnen de spellen volgens het bedrijf 'uitdagen tot zelfontwikkeling'. 

Meer dan een spelletje

Gamen kan meer dan een spelletje zijn, denkt Randstad-directeur Jeroen Tiel. "Studieresultaten laten zien dat het een goede manier is om technische- en softskills te ontwikkelen die in bepaalde kansrijke beroepen goed van pas komen. Denk aan communicatie, samenwerking en bijvoorbeeld strategisch denken."

Besturen van virtuele heftruck

Een van de games is een speciale versie van 'Best Forklift Operator'. Door deze game te spelen, doen mensen ervaring op met het besturen van een heftruck. Wanneer zij voldoende ervaring hebben opgedaan, kan een ‘examenlevel’ worden gespeeld. Daarna kunnen ze opgaan voor een echt heftruckcertificaat. De games zijn ontwikkeld samen met het bedrijf Gamedust.

Randstad gaat de spellen ook livestreamen op het videoplatform Twitch. Tijdens de live-sessies wordt een game gespeeld en wordt er gesproken met een vak-expert. "Ze bespreken de skills die nodig zijn om de beroepen te kunnen uitoefenen."