Vink verwarrend

Twitter trekt nieuw, grijs vinkje na drie uur alweer terug

© Twitter

twitter blauw vinkje grijs vinkje stoelendans
9 november 2022 om 10:42
Laatste update: 9 november 2022 om 17:53

Twitter kwam vandaag met een tweede vinkje, waaraan gebruikers konden zien of een account echt of nep was. Maar na wat hilariteit om de ontstane onduidelijkheid, trok topman Elon Musk het idee alweer terug.

Het blauwe vinkje op Twitter betekende tot nu toe dat het account geverifieerd was. Een afdeling bij Twitter verifieerde dan de identiteit van het account: is het echt die politicus, die journalist of dat bedrijf? Binnenkort betekent dat blauwe vinkje echter wat anders: dat degene met dat vinkje betaalt voor een Twitter Blue-abonnement.

Om te zorgen dat echte accounts toch nog te onderscheiden waren van nep-accounts, kwam Twitter vandaag met een tweede vinkje, legt Esther Crawford van Twitter uit. Het was een grijs vinkje met de term 'Official' ernaast. In principe nam dat grijze vinkje dus de taak van het huidige blauwe vinkje over.

Na drie uur alweer weg

De nieuwe functie was van korte duur. Nadat tal van accounts van merken, bedrijven en publieke figuren vanmiddag zo'n grijs vinkje kregen, trok Musk de stekker er na een paar uur weer uit. "Twitter zal de komende maanden een hoop domme dingen doen. We houden wat werkt en veranderen wat niet werkt", aldus de miljardair.

"Blauwe vinkjes zullen de grote gelijkmaker worden", aldus Musk. Het is niet duidelijk hoe Twitter nu het onderscheid tussen geverifieerde accounts en betalende gebruikers wil gaan aanmerken. Zo'n onderscheid is belangrijk, mede omdat anders iedereen bijvoorbeeld een overheidsinstantie zou kunnen imiteren, of een groot merk. En die merken zijn als adverteerder voorlopig van groot belang voor de inkomsten van Twitter.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>