'Twitter-top privacy en veiligheid heeft ontslag genomen'
'Musk ziet enkel geld'

'Twitter-top privacy en veiligheid heeft ontslag genomen'

10-11-2022 17:13 Laatste update: 11-11-2022 10:30

De Twitter-topmensen op gebied van privacy, veiligheid en naleving van regelgeving zouden hun baan hebben opgezegd. Er zou onder meer vrees zijn voor miljardenboetes van de Amerikaanse marktwaakhond, waar Musk 'niet bang' voor zou zijn.

Het zou gaan om het vertrek van Damien Kieran, chief privacy officer van Twitter, Marianne Fogarty, chief compliance officer en Lea Kissner chief information security officer. Dat meldt The Verge op basis van ingewijden, en na het zien van interne chatberichten van Twitter. Kissner bevestigt haar vertrek op Twitter.

De drie functies sturen teams aan die zorgen voor de beveiliging van Twitter, de privacy van gebruikers en de naleving van regelgeving. Met name die naleving zou onder druk staan, omdat Musk de kritiek van de Amerikaanse markttoezichthouder FTC aan zijn laars zou lappen. Dat staat volgens The Verge ook weer te lezen in de interne chat van Twitter.

Forse interne kritiek op 'geldbeluste' Musk

Een niet nader genoemde jurist van Twitter uit forse kritiek op het beleid van Musk. "Elon toont dat zijn enige prioriteit met Twitter-gebruikers is om zoveel mogelijk geld aan hen te verdienen", aldus de jurist. "Ik geloof niet dat hij geeft om mensenrechtenactivisten, dissidenten, onze gebruikers in regio's waar geen geld te verdienen valt, en alle andere gebruikers die van Twitter het wereldwijde dorpsplein hebben gemaakt."

De Twitter-advocaat maakt zich ook zorgen over de juridische veiligheid van Twitter-personeel. Door de grote haast van Musk met nieuwe functies, zouden technici zelf moeten beoordelen of die wel zijn toegestaan volgens de regels van de FTC en allerlei privacywetten. "Dat zet een enorme hoeveelheid persoonlijke, professionele en juridische druk op onze technici. Ik verwacht dat jullie allemaal onder druk worden gezet door het management om veranderingen door te voeren die waarschijnlijk zullen leiden tot grote incidenten", aldus de Twitter-jurist.

'Musk niet bang voor toezichthouder'

Twitter loopt gevaar op miljardenboetes, waarschuwt de jurist. Het bedrijf werd in mei al op de vingers getikt door toezichthouder FTC wegens het misbruiken van persoonlijke informatie van gebruikers voor advertenties. Twitter trof toen een schikking, maar als het weer over de schreef gaat, kan de FTC miljardenboetes opleggen. 'En dat zal het doen ook', schrijft de jurist.

Het hoofd juridische zaken van Twitter is sinds de overname de Musk-vertrouweling Alex Spiro. Die zou volgens het interne bericht hebben gezegd dat Musk bereid is grote risico's te nemen met Twitter. "Elon stuurt raketten naar de ruimte, hij is niet bang voor de FTC", zou Spiro volgens de jurist hebben gezegd.

Musk verbiedt thuiswerken

Musk heeft ook voor het eerst sinds zijn overname van Twitter een direct bericht naar de medewerkers gestuurd. Zij kregen te horen dat zij per direct niet meer thuis mogen werken, meldt Bloomberg. Ook wordt verwacht dat het personeel "minstens 40 uur per week" op kantoor doorbrengt. Twitter had sinds de corona-pandemie een permanent 'werk van waar je wil'-beleid, waardoor veel medewerkers helemaal niet meer in de buurt van het hoofdkantoor wonen. Er zouden nog wel uitzonderingen op persoonlijke basis worden gemaakt.

Verder waarschuwt Musk voor "moeilijke tijden in het verschiet". Hij verwacht een terugloop in advertentie-inkomsten. Veel grote adverteerders hebben hun Twitter-reclames inderdaad gepauzeerd, in reactie op de onrust die Musk met zijn nieuwe beleid veroorzaakt. Musk wil dat abonnementen gaan zorgen voor de helft van de inkomsten van Twitter, die tot nu toe voor 90 procent bestonden uit advertentiegelden.

Luister ook de Bright Podcast: