© Shake the Dust

'Google Maps wijst abortus-zoekenden nog vaak naar anti-abortusgroepen'

De betreffende kaart met 151 niet-abortusklinieken.

'Label en controle hard nodig'

'Google Maps wijst abortus-zoekenden nog vaak naar anti-abortusgroepen'

11-11-2022 14:24 Laatste update: 14:24

Google Maps zou in Europa nog veel te vaak verwijzen naar anti-abortuscentra als mensen zoeken naar een abortuskliniek. Dat kan vertraging en zelfs onveilige situaties opleveren voor ongewenst zwangeren.

In de VS toont Google Maps sinds deze zomer alleen nog maar geverifieerde abortusklinieken. Dat gebeurde nadat het hooggerechtshof in de VS het recht op abortus betwistte, en dat recht nu vooral in conservatieve staten onder druk staat. In Europa worden de abortus-locaties op Google Maps echter nog niet gecontroleerd, terwijl abortus ook hier niet overal onomstreden is.

De Nederlandse actiegroep Shake the Dust zocht de afgelopen twee weken in veel Europese landen naar abortusklinieken, met zoektermen als 'abortuszorg', 'abortus steun' en 'zwangerschapscentrum'. Die termen leverden 151 locaties op die geen abortussen verzorgen, en in sommige gevallen zelfs proberen om de zwangere op andere gedachten te brengen. Die resultaten komen vermoedelijk naar voren omdat de anti-abortusgroepen zich richten op zoektermen als 'abortus'.

"Veel van hen noemen zichzelf zwangerschapscentra en claimen opties te bieden, maar ze verwijzen nooit door en hebben zelf ook geen dienstverlening", zegt Sanne Thijssen van Shake the Dust tegen Vice World News.

'Vertraging erg gevaarlijk in deze gevallen'

Het is "erg belangrijk" dat Google ook in Europa de toelichting toevoegt aan abortusklinieken zoals dat in de VS al gebeurt. Dat zegt Charlotte Fischer, beheerder van het Europese Abortion Support Network tegen Vice. "Anti-abortusgroepen gebruiken desinformatie om mensen die een abortus zoeken te vertragen of om te leiden en duidelijke, betrouwbare informatie zou een hoop helpen om die mensen de zorg te geven die zij nodig hebben", aldus Fischer.

Ook andere belangengroepen roepen Google op om de onduidelijkheid aan te pakken. “De resultaten moeten op zijn minst duidelijk worden gelabeld, zodat er geen verwarring is over expertise of onpartijdigheid. Medische desinformatie, vooral wanneer het gericht is op een tijdgevoelige procedure zoals abortus, is extreem gevaarlijk", zegt Louise McCudden van MSI Reproductive Choices, een groep die opkomt voor veilige abortussen en anticonceptie.

Google wilde tegenover Vice World News niet reageren op de bevindingen van Shake the Dust.