Google schikt zaak over gebruik locatiegegevens voor bijna 400 miljoen dollar
Locatiegegevens

Google schikt zaak over gebruik locatiegegevens voor bijna 400 miljoen dollar

14-11-2022 18:17 Laatste update: 20:09

Google-moederbedrijf Alphabet heeft een Amerikaanse zaak over ongeoorloofd gebruik van locatiegegevens van gebruikers geschikt voor in totaal 391,5 miljoen dollar.

Google betaalde de boete aan veertig Amerikaanse staten, maakte procureur-generaal Dana Nessel bekend. Google schond volgens de procureurs-generaal van de staten jarenlang de wetten 'door consumenten te misleiden over zijn locatiebepalingspraktijken'.

"Google haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit het gebruik van de persoonlijke gegevens van mensen die via browsers van het bedrijf zoeken en gebruikmaken van de apps. Het onlinebereik van het bedrijf stelt het in staat om consumenten te targetten zonder dat ze dit weten of hiervoor toestemming hebben gegeven", aldus Nessel. 

Problemen met instellingen

De zaak rond de problemen met de instellingen van de locatiegeschiedenis werd aangespannen in 2018. De instelling 'Locatiegeschiedenis' stond bij gebruikers automatisch 'uit' tenzij een gebruiker de instelling inschakelde. Ook stond de instelling 'Web- en app-activiteit' automatisch 'aan' als gebruikers een Google-account aanmaakten en op alle Android-telefoons. 

Volgens Google is het beleid waarover de beschuldigingen gingen inmiddels aangepast. Als onderdeel van de schikking moet Google meer informatie gaan tonen aan gebruikers als ze een locatiegerelateerde instelling in hun account aan- of uitzetten. Ook moet Google meer informatie weergeven over de soorten locatiegegevens die het verzamelt en hoe deze worden gebruikt.

Gevoelige gegevens

Het bijhouden van locatiedata ligt in de VS extra gevoelig nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni het landelijke recht op abortus ongedaan heeft gemaakt. Autoriteiten zouden de gegevens kunnen gebruiken om bijvoorbeeld vrouwen te volgen die daarom kiezen een abortus te laten doen in een andere staat.

Vanwege die zorgen beloofde Google deze zomer gegevens van mensen die op gevoelige locaties waren geweest, waaronder abortusklinieken, automatisch te verwijderen.

Luister ook: