© Bright

E-bike steeds populairder: 3 op 10 Nederlanders rijdt op elektrische fiets

Een elektrische fiets van het merk Tenways

Elektrische fietsen

E-bike steeds populairder: 3 op 10 Nederlanders rijdt op elektrische fiets

15-11-2022 11:21 Laatste update: 11:21

Bijna drie op elke tien Nederlanders rijdt op een elektrische fiets. E-bikes zijn het populairst zijn onder 65-plussers en onder vrouwen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ondervroeg voor het onderzoek ruim 6900 mensen naar de manier waarop ze elektrische fietsen gebruiken. Ongeveer 23 procent maakt alleen nog maar gebruik van e-bikes. Daarnaast wisselt 6 procent de e-bike af met de 'oude', niet-elektrische fiets. Verder heeft 0,5 procent van de Nederlanders een speed pedelec, een krachtige e-bike die 45 km/u mag en waarvoor een bromfietsrijbewijs verplicht is.

Meer dan de helft van de 65-plussers fietst alleen nog maar op een e-bike. In de groep 50- tot en met 64-jarigen gebruikt een op de drie louter elektrische fietsen. E-bikes zijn het minst populair bij 18- tot en met 24-jarigen, in die groep fietst minder dan 5 procent op een e-bike. 

Ruim 30 procent van de vrouwen gebruikt alleen een elektrische fiets, onder mannen is dat 19 procent. Ook gebruiken mensen met overgewicht en mensen met een lichamelijke beperking relatief vaker een e-bike. 

Makkelijker fietsen en langere afstanden

Mensen die op de fiets naar hun werk gaan, gebruiken voor korte ritjes vaker een niet-elektrische fiets en voor iets langere afstanden een e-bike. Op de e-bike fietst ongeveer de helft zo'n 5 tot 20 kilometer. Ook op weg naar school zijn e-bikes populairder voor de wat langere afstanden. E-bikes worden ook veel vaker gebruikt voor fietstochten dan gewone fietsen.

Mensen zeggen het vaakst dat ze een elektrische fiets gebruiken 'om makkelijker te fietsen' (70 procent). Andere veelgenoemde redenen zijn 'langere afstanden fietsen' (47 procent), 'vaker fietsen' (29 procent) en 'sneller fietsen' (18 procent). Jongeren noemen 'sneller fietsen' veel vaker als reden (59 procent).

E-bike kopen? Let hier op: