Versleten sandalen van Steve Jobs leveren recordbedrag op
'Zijn voetafdruk zit erin'

Versleten sandalen van Steve Jobs leveren recordbedrag op

15-11-2022 20:55 Laatste update: 16-11-2022 10:52

Voor een paar gebruikte sandalen van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs is op een veiling in New York bijna 220.000 dollar betaald.

"De hoogste prijs die ooit is betaald voor een paar sandalen’', zegt veilinghuis Julien’s Auctions over de bruine suède Birkenstocks uit medio jaren 70. "Op het voetbed van kurk en jute is nog altijd duidelijk de afdruk van de voeten van Steve Jobs te zien."

Vooraf werd verwacht dat de sandalen 60.000 dollar zouden opbrengen, maar de verkoopprijs kwam zondag uit op 218.750 dollar (210.000 euro).

Jobs droeg de Birkenstocks volgens het veilinghuis 'tijdens vele cruciale momenten in de geschiedenis van Apple'. Zo had hij ze aan in 1976 toen hij samen met Apple-medeoprichter Steve Wozniak in een garage in Californië werkte aan de eerste Apple-computers. Jobs stierf in 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. 

NFT

Dit paar Birkenstock-sandalen was voorheen eigendom van Mark Sheff, de huisbaas van Steve Jobs. Het schoeisel is eerder onderdeel geweest van een paar tentoonstellingen in Duitsland en Italië.

Jobs' ex-partner Chrisann Brennan noemde de sandalen in 2017 bij een van die tentoonstellingen onderdeel van zijn uniform. "Het mooie van een uniform is dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat je 's ochtends aan moet trekken. In Birkenstocks voelde hij zich geen zakenman, dus had hij de vrijheid om creatief te denken", aldus Brennan.

Bij de veiling zat ook een exclusieve NFT, een digitaal eigendomsbewijs, in de vorm van een 360 graden-video van de sandalen. De naam van de koper van de sandalen is niet bekendgemaakt. 

Alles over Tim Cook, de opvolger van Steve Jobs: