iPhone 14 kan vanaf nu noodoproepen sturen via satellieten
Nood-SOS via satelliet

iPhone 14 kan vanaf nu noodoproepen sturen via satellieten

15-11-2022 16:19 Laatste update: 16:22

Apple is vandaag begonnen met een nieuwe dienst waarmee iPhone 14's via satellieten noodoproepen kunnen versturen. De satellietdienst moet van pas komen op plekken waar geen mobiel bereik is.

Apple zegt dat de satellietdienst voor noodoproepen vandaag van start is gegaan in de VS en Canada. In december rolt Apple de dienst uit naar Duitsland, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Wanneer een introductie in Nederland volgt, is nog niet bekend.

De functie 'Nood-SOS via satelliet' werkt op alle nieuwe iPhone 14-toestellen. Via de satellieten van het bedrijf Globalstar kunnen gebruikers in afgelegen gebieden waar geen mobiele netwerken zijn een alarmbericht sturen en daarna via sms-berichten communiceren met hulpdiensten.

Eerste 2 jaar gratis, daarna abonnement

De eerste twee jaar is de satellietdienst voor alle iPhone 14-bezitters gratis, uiteindelijk zal er voor de dienst een abonnement moeten worden genomen. Wat zo'n abonnement gaat kosten, heeft Apple nog niet gezegd. De iPhone 14, die in september op de markt kwam, is de eerste iPhone die geschikt is voor satellietfuncties.

Zo werkt het

Gebruikers die een noodoproep starten krijgen eerst een paar schermen met korte vragen over hun situatie voorgeschoteld. Zo worden gebruikers gevraagd wat het noodgeval is, wie er hulp nodig heeft en of er iemand gewond is. De vragen, die zijn samengesteld in samenwerking met experts, zijn volgens Apple gebaseerd op de ‘meest voorkomende redenen voor het bellen van hulpdiensten’. Vervolgens moet de gebruiker zijn iPhone in een bepaalde richting houden om sneller verbinding te maken met een satelliet om de noodoproep te versturen. 

Bij het eerste bericht worden de coördinatoren, de hoogte, het batterijniveau van de iPhone en waar mogelijk de medische ID meegestuurd. De berichten gaan in sommige gevallen direct naar de callcenters van nooddiensten in de buurt. In andere gevallen gaan ze eerst naar doorschakelcentra waar Apple-medewerkers namens de gebruiker om hulp bellen. De berichtenuitwisseling kan ook worden gedeeld met de noodcontacten van de gebruiker om hen van de situatie op de hoogte te houden. 

Het verbinding maken met de satellieten kan volgens Apple 'een paar minuten duren', ook voor zeer korte berichten. Volgens Apple verkleint een speciaal algoritme de teksten zodat de berichten 'tot 300 procent kleiner worden', om zo de communicatie nog net wat sneller te laten verlopen. Bij helder weer kunnen gebruikers in 15 seconden berichten versturen en ontvangen, zegt Apple.

Zelf proberen met demomodus

Apple heeft vandaag ook een demo-modus van de 'Emergency SOS' gelanceerd, zodat iPhone-gebruikers kunnen ervaren hoe de functie werkt. De demo is te vinden onder Nood-SOS in de Instellingen.

Apple raadt gebruikers aan de demomodus te gebruiken, waarbij ze van servers standaardantwoorden teruggestuurd krijgen, zodat medewerkers van echte callcenters van hulpdiensten niet overbelast raken door iPhone-gebruikers die de nieuwe functie willen testen.

Luister ook: