Apple begint over twee jaar met in VS geproduceerde chips
Chips voor iPhones en MacBooks

'Apple wil in 2024 chips uit Amerikaanse fabriek gebruiken'

16 november 2022 om 12:01
Laatste update: 16 november 2022 om 12:15

Apple zou over twee jaar chips die in de VS zijn geproduceerd gaan gebruiken in zijn apparaten, zoals de iPhone en de MacBook.

De meeste chips in Apple-apparaten komen momenteel uit Aziatische landen, maar vanaf 2024 moeten de eerste Apple-chips worden geproduceerd in een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Arizona. Dat zei Apple-topman Tim Cook bij een bezoek aan Duitsland, meldt Bloomberg. Cook verwacht dat Apple ook in Europa chips zal inkopen naarmate 'de plannen hiervoor duidelijker worden'.

Met de productie in de VS wil Apple minder afhankelijk zijn van Azië. Een van de belangrijkste leveranciers is de Taiwanese chipmaker TSMC, dat zo'n 60 procent van de chips van Apple produceert. "Als 60 procent van een specifieke plek afkomstig is, is dat waarschijnlijk geen goede strategische positie", aldus Cook.

Een nieuwe TSMC-chipfabriek bij Phoenix in Arizona zal over zo'n twee jaar klaar zijn. "We hebben al het besluit genomen om chips afkomstig van een fabriek in Arizona te kopen. Deze fabriek start in 2024", zei Cook.

Miljarden aan subsidies

De vraag is of de nieuwe chipfabriek in Arizona voldoet aan de vraag van Apple, schrijft Bloomberg. De fabriek zou in eerste instantie 20.000 chips per maand kunnen produceren en daarbij een productieproces van 5 nanometer gebruiken. Dat terwijl Apple binnenkort al wil overgaan op nieuwere chips die met een 3 nanometer-proces zijn geproduceerd. Apple zou de productie in Arizona ook kunnen gebruiken voor minder complexe componenten.

TSMC overweegt volgens The Wall Street Journal intussen ook een andere Amerikaanse chipfabriek te bouwen voor miljarden dollars. De Amerikaanse overheid stelde onlangs ruim 52 miljard dollar aan subsidies beschikbaar voor het uitbreiden van de chipproductie in de VS. De VS is nu nog maar goed voor 10 procent van de mondiale chipproductie. Het Amerikaanse Intel, een grote concurrent van TSMC, aast ook op miljarden aan subsidies voor nieuwe Amerikaanse chipfabrieken.

Mac Pro al gemaakt in Texas

Bijna alle Apple-producten worden momenteel in elkaar gezet in Azië, vooral in China, India en Vietnam. Voor de dure Mac Pro-computers die in de VS worden verkocht vindt de assemblage wel plaats in de Amerikaanse staat Texas.

Review: iPhone 14