© Bright

NS breidt proef met elektrische OV-fietsen uit

De elektrische OV-fiets

Elektrische fietsen

NS breidt proef met elektrische OV-fietsen uit

16-11-2022 14:39 Laatste update: 17:17

De NS breidt de proef met elektrische ov-fietsen uit naar de stations van Arnhem en Groningen.

Vanaf 24 november zijn op station Arnhem dertig elektrische ov-fietsen te huur en vanaf 30 november staan er ook dertig op station Groningen.  

De NS begon eind september met de proef met de OV-ebike bij station Driebergen-Zeist. Volgens de NS zijn de eerste reacties 'erg positief'. "We zien dat op station Driebergen-Zeist de elektrische ov-bike gemiddeld zo'n tachtig keer per week wordt verhuurd. De gemiddelde afstand die wordt afgelegd per verhuurde fiets is ongeveer 30 kilometer", aldus een NS-woordvoerster.

De e-bikes kunnen maximaal 25 km/u. Met de proef onderzoekt de NS of de e-bike een goede aanvulling is op de verhuur van de normale ov-fiets, waarvan er 20.000 te huur zijn op 300 locaties. De NS gaat de proef met de e-bikes later uitbreiden naar een vierde station, maar welke dat is, is nog niet bekend. 

Tientje per dag

Het huren van een OV-ebike kost 10 euro per dag. Na drie dagen komt daar per dag 5 euro toeslag bij. Bij een normale OV-fiets is het dagtarief 4,15 euro. 

De actieradius van de e-bike in de ecostand is 110 kilometer. In de normale stand is 70 kilometer elektrische ondersteuning mogelijk op een volle accu en in de hoogste stand is het bereik 50 kilometer.

De elektrische OV-fietsen zijn e-bikes van het merk Noord. Huurders mogen de fietsaccu niet zelf opladen. Dat opladen doet de NS met '100 procent groene stroom'.

GPS-tracker tegen diefstal

Diefstal van de e-bikes is een groot risico en daarom zijn ze uitgerust met een gps-tracker. Bij vermissing of diefstal kan de fiets daarmee teruggevonden worden.  

Vanwege privacyzorgen worden de persoonsgegevens van mensen die de e-bikes huren gescheiden van de locatiegegevens. Daardoor weet de leverancier waar de e-bike is, maar niet wie de huurder is. De NS weet wie er op de e-bike zit, maar niet de locatie.  

Getest: elektrische OV-fiets

Luister ook: