Twitter onder Musk

Musk wil dagelijkse leiding bij Twitter binnenkort overdragen

16 november 2022 om 18:21
Laatste update: 17 november 2022 om 09:20

Elon Musk verwacht binnenkort minder tijd te besteden aan Twitter, dat hij onlangs overnam. Hij hoopt de reorganisatie bij Twitter snel af te ronden en zoekt vervolgens naar iemand die de dagelijkse leiding bij het bedrijf van hem moet overnemen.

Dat heeft Musk vandaag gezegd in een verklaring in een Amerikaanse rechtbank. De rijkste man op aarde moet zich voor de rechter verdedigen tegen beweringen dat zijn prestatiebonus van 56 miljard dollar bij Tesla is gebaseerd op te gemakkelijk te behalen doelstellingen. De bonus zou ook zijn goedgekeurd door een te volgzame raad van bestuur.

De eerste weken met Musk als eigenaar van Twitter stonden bol van chaos. Musk stuurde direct het bestuur en andere leidinggevenden bij Twitter de laan uit. Daarna werd ongeveer de helft van het personeel van het bedrijf ontslagen. Ook was er veel heibel over de nieuwe abonnementsdienst Twitter Blue, waarmee gebruikers blauwe vinkjes voor hun profiel konden kopen.

'Tijd bij Twitter verminderen'

Musk zei dat er veel werk aan de winkel is om de reorganisatie bij Twitter op gang te krijgen. "Maar daarna verwacht ik mijn tijd bij Twitter te verminderen", zei hij vandaag. Volgens Musk werken sommige Tesla-programmeurs momenteel overuren om de technische teams bij Twitter te evalueren.

44 miljard

Musk kocht Twitter voor 44 miljard dollar na maandenlang juridisch getouwtrek. Hij probeerde in de zomer van de overname af te komen doordat Twitter zou hebben gelogen over het percentage nepaccounts op het platform. Twitter klaagde hem daarna aan om de overname via de rechter af te dwingen, maar uiteindelijk besloot Musk het bedrijf toch te kopen voor de eerder afgesproken prijs.

Musk is sinds de overname CEO van Twitter en noemde die situatie eerder al 'slechts tijdelijk'.

Verplicht tot 'lange zware werkdagen'

Intussen stelt Musk de overgebleven medewerkers van Twitter voor een keuze: harder werken of vertrekken. In een verplicht te ondertekenen formulier moeten de medewerkers beloven om 'lange dagen op hoge intensiteit' te gaan werken. Daarover stuurde Musk rond middernacht een mailtje naar het Twitter-personeel.

"Twitter zal extreem hardcore moeten zijn. Alleen uitzonderlijke prestaties zullen een voldoende opleveren", schreef Musk aan de medewerkers. Iedereen die zich hier niet op toelegt, moet vertrekken en krijgt een ontslagvergoeding van drie maanden.

Het beleid kan voor een verdere leegloop van personeel zorgen. Eerder deze week werden techneuten van Twitter die hun nieuwe baas tegenspraken direct ontslagen. Ook andere kritische medewerkers zijn sinds de overname hun baan kwijtgeraakt.

Luister ook: