Spelers WK Voetbal kunnen reacties sociale media laten filteren
Sociale media

Spelers WK Voetbal kunnen reacties sociale media laten filteren

17-11-2022 08:39 Laatste update: 09:17

Alle deelnemers aan het WK Voetbal in Qatar krijgen toegang tot een dienst die discriminerende of beledigende reacties weert van hun sociale media.

Wereldvoetbalbond FIFA en spelersvakbond FIFPro geven internationals toegang tot een systeem dat de zichtbaarheid van dergelijke uitingen minimaliseert. Daarmee willen beide instanties zowel spelers als hun fans beschermen tegen online misbruik tijdens het WK. De 'social media protection service' moet "discriminatie aanpakken en de geestelijke gezondheid en het welzijn van spelers beschermen".

"De FIFA wil de best mogelijke omstandigheden bieden voor spelers om optimaal te presteren. We zijn blij dat we een dienst kunnen lanceren die spelers helpt beschermen tegen de schadelijke effecten die posts op sociale media kunnen hebben", aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Voormalig Braziliaans international Willian ondersteunt de lancering van de dienst. Hij kreeg na zijn terugkeer naar zijn vaderland als speler van Corinthians te maken met digitale bedreigingen richting zijn familie. "Mijn familie en ik hebben er veel onder geleden, daarom ondersteun ik deze dienst om te kijken of dit soort misbruik kan worden gestopt", aldus Willian, die noodgedwongen terugkeerde naar Engeland waar hij nu uitkomt voor Fulham.