Duurtest MG Marvel R: wat doet de accu bij lange afstanden?

De elektrische SUV MG Marvel R

Bright Duurtest Week 3

Duurtest MG Marvel R: wat doet de accu bij lange afstanden?

18-11-2022 11:02 Laatste update: 11:02

Bright-autotester Rutger rijdt deze maand in de elektrische suv MG Marvel R. In de derde week maakte hij meters: een retourtje Winsum-Hilversum op één dag. Hoe ver kom je op een volle accu?

Rutger Middendorp test auto's voor Bright. Kijk ook onze auto-video's.

Bij de kennismaking met elke nieuwe elektrische auto is de hamvraag: wat is de actieradius en in hoeverre varieert dat? Een elektrische wagen kan een accu hebben van 64 kWh, maar als hij 21 kW per 100 kilometer verbruikt haal je daar 300 kilometer mee. Als je 16 kW per 100 kilometer verbruikt kom je er 400 kilometer ver mee. Dat soort verschillen in verbruik bestaan.

Met de Kia Niro EV die ik zelf heb aangeschaft - zonder sponsorbijdrage van Kia, zelfs een korting kon er niet af - rijd ik gemiddeld rond de 15 kWh/100 kilometer en de accu is netto vergelijkbaar met die van deze MG Marvel R. Op korte stukjes is het verbruik weinig betrouwbaar en niet zo relevant voor EV’s. Dus ik was benieuwd wat er zou gebeuren bij een lang stuk op wat hogere snelheid op de cruise control.

Op de heenweg reed ik iets onder 100 km/u gemiddeld en had ik na 180 kilometer rijden nog 35 procent van de accu over. Het was zo’n 15 graden Celsius. Mijn reële bereik die dag was dus zo’n 275 kilometer. Op de terugweg mocht ik 130 km/u en viel mijn bereik naar 250 kilometer terug.

Bereik niet indrukwekkend

De MG Marvel R is een flinke jongen van formaat en heeft aardig wat power, maar dat zie je dus ook terug in de energieconsumptie. Voor een accu van netto 65 kWh is het bereik dus niet zo indrukwekkend.

Snelladen gaat tot ongeveer 50 procent van de accu met meer dan 90 kW. Bij 80 procent zak je naar 60 kW en boven de 90 procent kun je beter ophouden, dan zit je nog op 25 kW.

Al met al geen beroerde rapportcijfers voor verbruik en laden, maar voor de prijs (47.500 euro) had ik wel op meer gehoopt. Volgende week lees je onze conclusie over de MG Marvel R.

Rutger Middendorp test sinds 2010 auto's voor Bright. Kijk ook zijn auto-video's op YouTube.