© Bright

Apple test iOS-functie die veiligheidsupdates snel en ongemerkt installeert

iPhone 14 Pro

Rapid Security Response

Apple test iOS-functie die veiligheidsupdates snel en ongemerkt installeert

17-11-2022 14:37 Laatste update: 16:37

Apple test een nieuwe functie waarbij geen volledige iOS-update meer nodig is om een veiligheidslek te dichten. Straks kan Apple kleinere reparaties meer ongemerkt doorvoeren.

Het komt regelmatig voor dat Apple, gevolgd door nieuwssites en experts, oproept om zo snel mogelijk de nieuwste update van iOS, iPadOS of macOS te installeren. Dan is er weer een nieuw lek ontdekt in de systemen, dat acuut misbruikt kan worden. Veel gebruikers installeren zo'n update dan meteen, maar niet iedereen. Hun apparaten blijven dan kwetsbaar voor bijvoorbeeld hackers of malware.

Apple wil daar wat aan doen met de nieuwe functie Rapid Security Response, in het Nederlands 'Snelle beveiligingsmaatregelen'. Daarmee kunnen kleine reparatiebestanden automatisch worden gedownload en geïnstalleerd, zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen. Het nieuw ontdekte lek wordt dus automatisch en soms totaal ongemerkt gerepareerd.

Apple installeert test-update

Apple heeft de functie nu voor het eerst getest onder gebruikers die de derde bètaversie van het aanstaande iOS 16.2 hebben geïnstalleerd. De testgebruikers kregen de melding dat er zo'n snelle update voor ze klaar stond. Het ging daarbij echter om een test, meldt 9to5Mac.

Het is de bedoeling dat sommige van de reparaties straks zonder melding geïnstalleerd worden. Bij sommige van de updates is het wel nodig om het toestel opnieuw op te starten, maar blijft de langere installatietijd van een volledige iOS-update achterwege.

Standaard staat de functie voor dit soort updates al aan in de algemene instellingen van iOS, iPadOS en macOS. Zelfs als gebruikers de functie uitzetten, kan Apple sommige kleine lekken alsnog ongemerkt dichten.

Review: iPhone 14

Luister ook: