Bezoekers WK Voetbal gewaarschuwd voor verplichte apps Qatar
Data verzameld via apps

Bezoekers WK Voetbal gewaarschuwd voor verplichte apps Qatar

17-11-2022 14:15 Laatste update: 16:43

Twee apps die voor bezoekers van het WK Voetbal in Qatar verplicht zijn verzamelen gevoelige data. De apps kunnen bijvoorbeeld zien met wie iemand gebeld heeft, maar ook welke apps er nog meer op het toestel staan.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt samen met andere Europese privacywaakhonden voor twee Qatarese apps. Het gaat om Ehteraz, een coronatracker, en de WK-app Hayya. 

De privacytoezichthouders wijzen erop dat de apps 'waarschijnlijk informatie over gebruikers verzamelen zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn'. Volgens de AP zou Qatar met de verzamelde gegevens onder meer iemands seksuele voorkeur kunnen achterhalen. "Ook is het vermoedelijk mogelijk dat de apps toegang hebben tot de foto’s van de gebruiker."

'Mobiel nergens anders voor gebruiken'

De Nederlandse privacytoezichthouder raadt mensen aan om de apps alleen te installeren op een telefoon die ze nergens anders voor gebruiken.

D66 wil dat de apps niet meer zonder waarschuwing te downloaden zijn in de appwinkels voor Android en iPhone in Nederland. D66-kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz heeft het kabinet gevraagd hierover in gesprek te gaan met Google en Apple. "Wat mij betreft gebruiken mensen de apps helemaal niet, maar we moeten in elk geval goed over de gevaren informeren. Ik heb het kabinet gevraagd dat te regelen."