Oude mobieltjes vaak bewaard, weinig ingeleverd voor recycling
Oude gadgets blijven in la liggen

Oude mobieltjes vaak bewaard, weinig ingeleverd voor recycling

18-11-2022 07:32 Laatste update: 14:38

Ruim de helft van de Nederlanders van 16 jaar of ouder bewaart oude mobieltjes thuis en 13 procent leverde ze dit jaar in voor recycling.

Bijna een kwart heeft de oude smartphone verkocht of weggegeven. Oude mobieltjes bij het afval gooien deed 2 procent. Dat meldt het CBS op basis van een onderzoek onder 5800 mensen van 16 jaar en ouder.

Ouderen recyclen de gebruikte telefoons vaker: 22 procent van de 65-plussers leverde hun mobieltje in voor recyclen, tegen 11 procent van de mensen jonger dan 65 jaar.

PC's vaker gerecycled

Ook oude laptops of tablets worden vaak thuis bewaard. Ongeveer 40 procent gaf aan dat dit jaar te hebben gedaan.

Met grotere apparaten, zoals oude pc’s, gaan mensen anders om. Deze worden vaker aangeboden voor recycling. Dit jaar koos 36 procent van de mensen hiervoor. Minder dan een kwart (23 procent) bewaart de apparaten thuis en 18 procent verkoopt ze of geeft ze weg.

Weinig gelet op duurzaamheid 

Bij het kopen van een nieuw apparaat let 60 tot 70 procent van de mensen vooral op de snelheid en geheugencapaciteit. Ongeveer de helft vindt de prijs het belangrijkst. De duurzaamheid van het product telt minder mee. Zo'n 10 procent van de mensen houdt rekening met het energieverbruik.

Van de ondervraagden had 91 procent een smartphone, ruim 70 procent had een laptop en ruim de helft een tablet. Zeker 30 procent bezat een pc.  

Iconische mobieltjes: ken jij deze nog?