'Meta ontsloeg medewerkers die hackers hielpen met kapen accounts'
Sociale media

'Meta ontsloeg medewerkers die hackers hielpen met kapen accounts'

18-11-2022 11:53 Laatste update: 11:53

Facebook-moederbedrijf Meta heeft in het afgelopen jaar meer dan 24 werknemers en freelancers ontslagen vanwege het onrechtmatig overnemen van Facebook- en Instagram-accounts van gebruikers.

Sommige ontslagen Meta-werknemers werden beschuldigd van het aannemen van duizenden dollars in steekpenningen in ruil voor het geven van toegang aan hackers tot de gebruikersaccounts. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden en interne documenten.

Een woordvoerder van Meta zei tegen de krant dat het bedrijf 'door zal gaan met het nemen van passende maatregelen' tegen mensen die onrechtmatig toegang tot accounts en gegevens van gebruikers doorverkopen aan hackers. 

'Oops'

In sommige gevallen kregen freelancers die als beveiliger werkten toegang tot de Facebook-tool 'Oops', kort voor 'Online Operations', waarmee medewerkers gebruikers kunnen helpen die hun wachtwoord zijn vergeten of waarvan hun account is overgenomen door hackers. De tool mag alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt worden. Toch zou het gebruik van Oops zijn gestegen van 22.000 keer in 2017 naar meer dan 50.000 keer in 2020. 

Door derde partijen werden volgens The Wall Street Journal ook diensten aangeboden waarbij gebruikers moesten betalen voor het resetten van hun accounts. Volgens de Meta-woordvoerder is het kopen of verkopen van accounts of het betalen voor accountherstel in strijd met de voorwaarden.