Overheid stopt met Facebook als het niet aan privacy-eisen voldoet
Zorgen over persoonsgegevens

Overheid stopt met Facebook als het niet aan privacy-eisen voldoet

19-11-2022 12:24 Laatste update: 12:33

De overheid stopt met Facebook als het bedrijf niet beter omgaat met persoonsgegevens. Doordat de kans klein is dat Facebook aan alle privacy-eisen zal voldoen, is het waarschijnlijk dat de overheid zich uiteindelijk terug zal trekken van het sociale netwerk.

Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw stelt op basis van een privacy-onderzoek, een zogeheten DPIA, dat de gegevens van Facebookgebruikers niet genoeg worden beschermd. Het is onduidelijk hoe hun data worden verwerkt en bij wie deze belanden. Daardoor bestaat bijvoorbeeld het risico dat gevoelige persoonsgegevens terechtkomen bij Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Het kabinet wil niet instaan voor de risico's die Nederlanders lopen als zij overheidspagina's op Facebook bezoeken. Daarom vraagt Van Huffelen het sociale medium om een lange lijst maatregelen te nemen. Een daarvan is om gegevens van Nederlandse bezoekers van Facebookpagina's van de overheid niet op te slaan in de VS. Ook mogen deze gegevens niet langer dan een week worden bewaard.

In gesprek met Meta

De staatssecretaris zegt hierover in gesprek te zijn met Meta. Dat al deze maatregelen daadwerkelijk zullen worden genomen is volgens de opstellers van het rapport hierover "onwaarschijnlijk". "Indien de risico's onvoldoende worden weggenomen is er geen andere mogelijkheid dan te stoppen met het gebruik van Facebookpagina's van de overheid", zegt van Huffelen.

Ook nadelen

Stoppen met Facebook heeft volgens Van Huffelen ook grote nadelen, omdat het een belangrijk kanaal voor de overheid is om te communiceren met burgers. De staatssecretaris laat daarom onderzoeken hoe groot de gevolgen zijn als de overheid hier geen gebruik meer van maakt en of er alternatieven zijn. Die inventarisatie moet in het voorjaar van 2023 klaar zijn.

Meer Europese landen willen vanwege privacyzorgen stoppen met het gebruik van Facebook. De Duitse privacywaakhond raadde overheden in het land eerder al aan om hun Facebookpagina's te verwijderen. Ook in Frankrijk is er veel kritiek op Facebook. "Het leven is heel goed zonder Facebook en we kunnen heel goed leven zonder Facebook", zei de Franse minister van financiën Bruno Le Maire zei vorig jaar.

Luister ook: