Inflatie drukt interesse in Black Friday, douane waarschuwt voor verborgen kosten
Boodschappen duurder

Inflatie drukt interesse in Black Friday, douane waarschuwt voor verborgen kosten

22-11-2022 16:15 Laatste update: 16:15

Nederlanders hebben minder zin in uitverkoop-periode Black Friday, vooral vanwege de duurder geworden boodschappen. De douane waarschuwt koopjesjagers ondertussen voor verborgen kosten.

Het oorspronkelijk Amerikaanse Black Friday is al jaren geleden overgewaaid naar Nederland. Op de vierde vrijdag van november geven veel winkels hoge kortingen op producten. Toch valt de interesse vanuit Nederland dit jaar tegen, liet online supermarkt Foodello uitzoeken met een enquete onder ruim 2500 respondenten.

Minder dan 20 procent van de deelnemers zegt ondanks de inflatie enthousiast te zijn over Black Friday. Daar staat 30 procent tegenover die al zeker weet niet mee te doen aan Black Friday, om de uitgaven te bekeren. Nog eens 36 procent van de deelnemers twijfelt nog. Hoofdredenen voor het overslaan zijn de hoge prijzen van de normale boodschappen (34 procent van de nee-zeggers) en de wens om minder te consumeren (39 procent).

Douane waarschuwt

De douane waarschuwt consumenten voor het invoeren van producten uit het buitenland tijdens Black Friday, en dan met name van buiten de EU. De douane noemt voorbeelden als AliExpress en Shein. Wie buiten de interne markt van de EU winkelt, moet extra heffingen zoals invoerkosten en btw betalen. Ook wordt er bij invoering gecontroleerd op namaakproducten: die mogen sowieso niet ingevoerd worden.

De douane liet uitzoeken of de gemiddelde consument weet wat wel en niet is toegestaan, onder 1195 respondenten. Daarvan dacht bijvoorbeeld 49 procent dat een blok kaas van buiten de EU ingevoerd mag worden. Dat mag niet, want het is een dierlijk product. Thee uit China mag dan weer wel ingevoerd worden, 53 procent van de mensen wist dit. En 85 procent van de mensen denkt je zomaar een schilderij mag invoeren, maar daar is volgens de douane vaak een vergunning voor nodig. De douane wijst consumenten op een informatiepagina over internetwinkelen.