YouTube moet kanaal Russisch parlement deblokkeren van Russische rechter
Duma TV

YouTube moet kanaal Russisch parlement deblokkeren van Russische rechter

23-11-2022 14:42 Laatste update: 16:11

Het YouTube-kanaal van het Russische parlement is sinds april geblokkeerd. De Russische rechter heeft nu geoordeeld dat die blokkade teruggedraaid moet worden.

Het gaat om het account Duma TV, waarop debatten van de Staatsdoema worden uitgezonden: het Russische lagerhuis. Het account werd op 9 april van dit jaar geblokkeerd door YouTube wegens het schenden van de servicevoorwaarden.

De Russische rechtbank heeft nu geoordeeld dat die blokkade teruggedraaid moet worden, meldt de Doema. De Russische rechter dreigt met een dwangsom. Als YouTube de blokkade niet terugdraait, moet het dagelijks een boete van duizend roebel betalen, tot een maximum van 1 miljard roebel en het dagelijkse boetebedrag wordt elke week verdubbeld. Duizend roebel is zo'n 15 euro, 1 miljard roebel komt daarmee op een ruime 15 miljoen euro.

Google heeft nog niet op de Russische uitspraak gereageerd. Op moment van schrijven is het account van de Doema nog niet op YouTube te vinden. Russische politici reageerden in april woedend op de YouTube-blokkade. Parlementsvoorzitter Vyacheslav Volodin stelde dat de VS "het alleenrecht op het verspreiden van informatie" naar zich toetrok met de actie. Voor de blokkade had Duma TV een kleine 1,5 miljoen abonnees en waren de video's bij elkaar ruim 100 miljoen keer bekeken.