'Marktwaakhond VS tegen overname Activision door Microsoft'
FTC overweegt rechtszaak

'Marktwaakhond VS tegen overname Activision door Microsoft'

24-11-2022 10:08 Laatste update: 10:13

De Amerikaanse markttoezichthouder Federal Trade Commission (FTC) zal waarschijnlijk een rechtszaak beginnen tegen Microsoft om de overname van gamegigant Activision Blizzard à 69 miljard dollar tegen te houden.

Microsoft kondigde begin dit jaar aan dat het de grote game-ontwikkelaar en -uitgever Activision Blizzard wil overnemen voor een recordbedrag van 69 miljard dollar. Zo'n grote overname kan pas doorgaan als toezichthouders in allerlei markten daar toestemming voor geven. Voor Microsoft en Activision Blizzard in een zegen van de Amerikaanse FTC belangrijk, maar die FTC zou na maanden onderzoek tegen de overname zijn. Dat meldt Politico op basis van gesprekken met ingewijden.

De FTC heeft maandenlang onderzocht of de overname verstorend zou zijn voor de markt. De onderzoekers van de FTC zouden sceptisch zijn over de verklaringen van Microsoft en Activision Blizzard. De afgelopen maanden zijn sommige van die argumenten naar buiten gekomen. Zo voert Microsoft bijvoorbeeld het argument dat het op de markt voor spelcomputers een kleinere speler is dan de grote concurrent Sony PlayStation.

Geruzie om exclusieve titels

Sony is fel tegen de overname, mede omdat het vreest dat nieuwe delen van de populaire Activision-reeks Call of Duty straks niet meer op de PlayStation beschikbaar zijn. Dat zou volgens Sony dan weer de marktpositie van die spelcomputer in gevaar brengen. Microsoft heeft verzekerd dat de populaire game op de PlayStation zal blijven verschijnen zolang daar vraag naar is, maar Sony is er niet gerust op. Sony stelt verder dat de overname alleen maar de keuzevrijheid van consumenten zal beperken, omdat er minder spelers overblijven.

De FTC kijkt verder dan Call of Duty alleen, en maakt zich ook zorgen over gevolgen van nieuwe grote games van Activision. Als die exclusief voor de platforms van Microsoft verschijnen, zou dat ook grote gevolgen kunnen hebben voor de markt voor games.

Bedrijven hebben nog ruim een half jaar

De bevindingen van de FTC worden nog overlegd met de vier commissarissen van de instantie, die vervolgens zullen beslissen of het tot een rechtszaak komt. Het meeste werk is echter al gedaan, waardoor een volgende stap in het onderzoek volgende maand al wordt verwacht.

Er lopen echter ook nog onderzoeken naar de deal in het Verenigd Koninkrijk en de EU. Zelfs als al die toezichthouders akkoord zijn, zal de overname pas op zijn vroegst aanstaande lente worden afgerond. Eventuele rechtszaken zouden dat echter vertragen. Volgens de overeenkomst hebben Microsoft en Activision Blizzard tot juli 2023 om de overname onder de huidige afspraken af te ronden. Wordt die deadline niet gehaald, moeten de bedrijven opnieuw rond de tafel en is het mogelijk dat de overname geheel afketst.