'Sluiting Brussels kantoor Twitter baart Europese politici zorgen'
Belangrijke schakel

'Sluiting Brussels kantoor Twitter baart Europese politici zorgen'

24-11-2022 15:32 Laatste update: 15:58

Twitter zou zijn kantoor in Brussel hebben opgedoekt. Europese wetsmakers zijn bezorgd, want het kantoor was een belangrijke schakel in de relatie tussen het bedrijf en instanties binnen de EU.

Het gaat om een volledige ontbinding van het Brusselse kantoor van Twitter, schrijft The Financial Times. EU-politici zijn bezorgd dat Twitter zich niet zal houden aan de relatief strenge Europese regels rond sociale media. Door het verdwijnen van het kantoor, verdwijnt ook het eerste aanspreekpunt voor Europese politici en instellingen.

"Als je desinformatie en propaganda effectief wil detecteren en aanpakken, heb je middelen nodig", zegt Věra Jourová, als Eurocommissaris onder meer verantwoordelijk voor het tegengaan van desinformatie. "Twitter is een erg nuttige partner geweest in de strijd tegen desinformatie en het illegaal aanzetten tot haat en dat moet niet veranderen." Jourová wijst op de gevaren van Russische propaganda.

'Enige overgebleven personeel vertrokkken'

De Twitter-functionarissen die toezagen op naleving van die regels, Julia Mozer en Dario La Nasa, zouden vorige week bij Twitter vertrokken zijn. Dat zou zijn gebeurd nadat eigenaar Musk het personeel de keus stelde: extra hard werken of vertrekken.

Eerder zou de rest van het Brusselse personeel al ontslagen zijn bij de grote ontslagronde van Twitter. Het is niet mogelijk om bij Twitter navraag te doen over de situatie, omdat het bedrijf al zijn communicatie-afdelingen heeft wegbezuinigd.

Direct na zijn overname van Twitter, een kleine maand geleden, werd Musk door de Eurocommissaris Thierry Breton al gewezen op de regels die voor Twitter gelden in Europa. De Nederlandse Europarlementariër Sophie in 't Veld riep daarna op tot een verantwoording van Musk tegenover het Europese Parlement, vanwege dezelfde zorgen over de toekomst van Twitter, dat toch vaak een belangrijke rol heeft gespeeld voor politici, minderheden, dissidenten, journalisten en klokkenluiders .

**Luister ook de Bright Podcast:**