© Unsplash

'Europa onderzoekt Microsoft om vermeend machtsmisbruik Teams'

Slack (op een Mac).

Na aanklacht Slack

'Europa onderzoekt Microsoft om vermeend machtsmisbruik Teams'

25-11-2022 08:13 Laatste update: 08:27

De Europese Commissie zou een mededingingsonderzoek zijn gestart naar Microsoft vanwege vermeend machtsmisbruik met de zakelijke chatdienst Teams.

Het onderzoek komt hoogstwaarschijnlijk voort uit een klacht die zakelijke chatdienst Slack in 2020 bij de Europese Commissie indiende, meldt Reuters. Microsoft maakt volgens Slack misbruik van zijn marktpositie door Teams onderdeel te maken van het Office-pakket. Hierdoor staat de app automatisch geïnstalleerd op de computers van miljoenen Office-gebruikers, die hem ook niet zomaar kunnen verwijderen.

Slack moet daarentegen los worden gedownload, en wie alle functies wil gebruiken moet los een abonnement afsluiten. Slack wil graag dat Microsoft gedwongen wordt om Teams los te koppelen van Office, en voortaan voor een marktconforme prijzen aanbiedt.

Microsoft eerder de fout in gegaan

De Commissie heeft Slack, Microsoft en andere relevante spelers op het gebied van zakelijke chatdiensten vorige maand vragenlijsten gestuurd, stelt Reuters. Die lijsten volgen op enquetes uit oktober vorig jaar, wat zou wijzen voorbereidingen voor een formeel onderzoek naar de situatie.

Microsoft werd jaren geleden ook al eens beschuldigd van oneerlijke concurrentie met zijn webbrowser Internet Explorer, die standaard op Windows-computers geïnstalleerd stond. Ook dat zou concurrenten buitenspel zetten. Onderzoek van de Europese Commissie leidde toen tot een miljardenboete en verplichting voor Microsoft om gebruikers zelf een browser te laten kiezen.