Data opgedoken op hackforum

Meta krijgt 265 miljoen euro boete om lekken data Facebook-gebruikers

28 november om 14:22
Laatste update: 28 november om 14:30

De Ierse privacywaakhond DPC heeft Facebook-moederbedrijf Meta een boete opgelegd van 265 miljoen euro nadat gegevens van gebruikers op een hackersforum opdoken.

Dat maakte de DPC vandaag bekend. De boete is opgelegd nadat er in 2021 een grote dataset met persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers online was opgedoken. Daarmee overtrad Meta volgens de DPC de Europese privacywetgeving AVG. Voor het onderzoek werkte de instantie samen met privacywaakhonden in andere EU-lidstaten.

'Van openbare profielen'

Gegevens van meer dan 530 miljoen Facebook-gebruikers doken in april 2021 op een hackersforum op, waarbij onder meer telefoonnummers te koop werden aangeboden. Facebook reageerde destijds dat de data bij elkaar waren geschraapt van openbare profielen, het zogeheten scraping, en dat het daarom niet zou gaan om een datalek of een hack. Volgens het bedrijf hadden gebruikers de gegevens kunnen afschermen door de juiste profielinstellingen te gebruiken.

Bijna 1 miljard dollar aan boetes

Het is al de vierde boete die de Ierse datawaakhond oplegt aan een van Meta’s bedrijven. Zo legde de DPC in september Instagram nog een boete op van 405 miljoen euro, al wil Meta daartegen in beroep gaan. Het totaalbedrag aan boetes komt uit op bijna 1 miljard euro.

Veel privacyzaken in Ierland

Volgens de AVG kunnen bedrijven worden onderzocht door de privacywaakhond van het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben. Veel van de grote techbedrijven, waaronder ook Apple, Google en TikTok, zijn vanwege belastingredenen in Ierland gevestigd.

In totaal heeft de DPC nog veertig privacy-onderzoeken lopen naar techbedrijven.

Luister ook de Bright Podcast: