Politie in San Francisco mag met robots mensen doden
Killer robots

Politie in San Francisco mag met robots mensen doden

30-11-2022 19:22 Laatste update: 19:22

Voor de politie in de Amerikaanse stad San Francisco is het voortaan legaal om in extreme noodsituaties mensen te doden met behulp van robots.

Toezichthouders in San Francisco hebben deze week ingestemd om de politie de bevoegdheid te geven om mensen te doden met robots. De nieuwe regel staat het de politie toe om robots te gebruiken 'als een dodelijke optie' in situaties waarbij er 'een risico op verlies van mensenlevens is voor burgers en agenten'.

Het gebruik van de 'killer robots' mag alleen als de politie geen andere opties meer heeft. Dat houdt in dat andere vormen van geweld of de-escalatietactieken niet werken en dat een verdachte niet met andere middelen te bedwingen zou zijn. Slechts een beperkt aantal hooggeplaatste agenten zou het gebruik van 'dodelijke' robots mogen toestaan.

Explosieven

De politie in de stad zegt nog geen plannen te hebben voor robots die standaard bewapend zijn, maar het departement zou wel robots uitgerust met explosieve ladingen kunnen inzetten 'om gewelddadige, gewapende of gevaarlijke verdachten uit te schakelen of te desoriënteren'. "Robots die op deze manier zijn uitgerust zouden alleen worden gebruikt in extreme omstandigheden om verlies van onschuldige levens te voorkomen", aldus een politiewoordvoerder tegen Amerikaanse media.

'Zeer gevaarlijke situatie' 

De nieuwe regel heeft geleid tot kritiek van privacy- en burgerrechtenactivisten, die verdere militarisering van de Amerikaanse politie vrezen. "Politie-robots zouden nooit bewapend moeten zijn", zegt Matthew Guariglia van de Electronic Frontier Foundation. "We vrezen dat deze bewapende robots in de toekomst bij alle demonstraties stand-by zullen staan en dat is gewoon een zeer gevaarlijke situatie."

Kabinet wil verbod op killer robots

Het Nederlandse kabinet sprak zich onlangs uit voor een wereldwijd verbod op autonoom opererende 'killer robots'. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) wil dat in VN-verband aankaarten, maar ziet een 'gebrek aan enthousiasme' bij de internationale gesprekspartners. "Maar het is wel degelijk nodig om te proberen om hier voortgang op te maken."

Kijk ook: