'Gadgets dringend nodig'

EU start inzamelingsactie voor laptops voor Oekraïne

1 december om 16:09
Laatste update: 1 december om 16:11

De Europese Commissie roept burgers en bedrijven op nieuwe of goed werkende tweedehands laptops, smartphones en tablets te doneren voor Oekraïne. In het land hebben leerkrachten, artsen, verplegers en ambtenaren dringend behoefte aan de apparaten.

De Europese Commissie organiseert de inzamelingsactie genaamd Laptops for Ukraine samen met de Oekraïense overheid en DigitalEurope, de branche-organisatie van de Europese techsector. Niet alleen bedrijven maar ook kleine organisaties en burgers worden opgeroepen om apparaten te doneren.

De apparaten worden voorlopig ingezameld door DigitalEurope in Brussel. Binnenkort moeten meer inzamelpunten in 'andere Europese hoofdsteden' worden ingericht. Ook gaan EU-instanties intern bruikbare apparaten verzamelen en doneren.

Leerkrachten en artsen

Laptops zijn onlangs door de Oekraïense autoriteiten aangemerkt als 'een van de meest urgente behoeften'. Naar schatting 70.000 leerkrachten in Oekraïne hebben momenteel een computer nodig zodat ze hun werk kunnen voorzetten. In door Russische aanvallen getroffen regio's staan vijfduizend scholen met zo'n 200.000 leerlingen. Ook onder verplegers, artsen en ambtenaren is er een groot tekort aan computers en smartphones.

2600 scholen gebombardeerd

"Sinds Rusland op brute wijze Oekraïne binnenviel, zijn meer dan 6000 mensen gedood, 623 ziekenhuizen en 2663 scholen gebombardeerd. 6,6 miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven, waardoor ze hun werk, opleiding en sociale leven online moesten voortzetten. Maar er is een ernstig tekort aan elektronische apparaten onder de Oekraïense bevolking", zegt directeur-generaal Cecilia Bonefeld-Dahl van DigitalEurope.

Van naar schatting 5,7 miljoen kinderen in Oekraïne is het onderwijs verstoord sinds de Russische invasie. Door de Russische aanvallen zijn ruim 2600 onderwijsinstellingen beschadigd of vernield.

Generatoren en transformators

De Europese Commissie riep onlangs ook op om generatoren en transformators te doneren aan Oekraïne. In delen van het land is de stroomvoorziening uitgevallen door de Russische raketaanvallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de aankomende winter 'voor miljoenen mensen in Oekraïne levensbedreigend zal zijn' vanwege de grote schade aan de energievoorziening.

Luister ook: drones worden ingezameld voor Oekraïne