Kanye West koopt omstreden sociaal netwerk Parler toch niet
Sociale media

Kanye West koopt omstreden sociaal netwerk Parler toch niet

02-12-2022 06:39 Laatste update: 10:10

De voorgenomen overname van het omstreden sociale netwerk Parler door Kanye 'Ye' West gaat toch niet door. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

"Deze beslissing is half november genomen in het belang van beide partijen", zegt Parler. In oktober werd bekend dat de Amerikaan het platform wilde kopen. In een verklaring over de overname sprak de 45-jarige rapper over "het recht om onszelf te uiten". De stap volgde nadat zijn accounts op Twitter en Instagram werden geblokkeerd, nadat hij daar antisemitische berichten had geplaatst.

Parler

Parler is vooral bij uiterst rechts populair. Het Amerikaanse platform roemt zichzelf als het wereldwijde nummer 1-platform waarop je zonder censuur of ingrepen je mening kunt uiten.

De app is eerder geweerd uit onder meer de App Store van Apple en de Play Store van Google. Dat gebeurde na de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. Op het platform zouden onder meer Trump-aanhangers opgeroepen zijn om geweld te gebruiken bij de bestorming.

Geschorst op Twitter na hakenkruis

Ye kwam de laatste maanden regelmatig in opspraak door antisemitische uitspraken. Het Twitteraccount van Ye werd donderdag opnieuw geschorst, nadat hij een afbeelding van een hakenkruis ofwel swastika had geplaatst.

De schorsing komt een dag nadat de rapper aanschoof bij het extreemrechtse platform Infowars, waar hij Adolf Hitler en de nazi's prees. Ook deed hij in de show van complotdenker Alex Jones diverse antisemitische uitspraken.