Extended reality

'Apple-systeem voor slimme bril heet nu 'xrOS', onthulling komt dichterbij'

2 december 2022 om 12:13
Laatste update: 2 december 2022 om 12:14

Apple zou dichterbij een onthulling van zijn slimme bril komen. Het besturingssysteem zou al een nieuwe naam hebben gekregen: 'xrOS'.

De naam staat voluit voor 'extended reality operating system', meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Eerder stond het besturingssysteem bekend als 'realityOS', een titel die ook opdook in testversies van iOS voor iPhones. De term 'extended reality' is een overkoepelende term voor zowel augmented reality, waarbij de echte wereld door een transparante bril wordt aangevuld met virtuele objecten, en virtual reality, waarbij een bril een volledig virtuele wereld laat zien.

Apple zou zijn slimme bril mogelijk volgend jaar al willen onthullen. Intern zou het bedrijf aan drie brillen werken. De eerste bril zou vooral op appmakers en liefhebbers gericht zijn. Die zouden dan specifieke toepassingen voor de bril kunnen bedenken, zodat die aantrekkelijker wordt voor het bredere publiek. Daar zou Apple dan weer op willen inspelen met de volgende twee brillen: één dure en een goedkopere variant.

Geavanceerde functies, geen metaverse

Eerdere geruchten wijzen erop dat de bril van Apple hoogwaardigere onderdelen bevat dan die van concurrenten. Ten eerste zou de bril draaien op een eigen chip van Apple; die chips laten de concurrentie de laatste tijd achter zich. Verder zou de bril oled-schermen met 4K-resolutie krijgen en voorzien zijn van 15 camera's om de omgeving in kaart te brengen. Al die opties zouden de prijs mogelijk wel opdrijven: sommige geruchten spreken van 3000 dollar.

Welke functies de bril precies krijgt is nog niet bekend. Volgens Bloomberg wordt er intern al gewerkt aan bril-toepassingen voor de iWork-kantoorapps van Apple, de Notities-app en Apple News. Het lijkt er niet op dat Apple van plan is om concurrent Meta te volgen met zijn metaverse, een vage verzamelnaam voor gekoppelde virtuele werelden. Apple-topman Tim Cook zei in gesprek met Bright: "ik weet echt niet zeker of de gemiddelde persoon je kan vertellen wat de metaverse is."