Accuwissel in plaats van laadpaal: Chinees merk opent accustations in Nederland
'Power Swap'

Accuwissel in plaats van laadpaal: Chinees merk opent accustations in Nederland

02-12-2022 14:22 Laatste update: 14:39

Het Chinese automerk Nio heeft donderdag in Tilburg zijn eerste Nederlandse accuwisselstation geopend. Door een lege accu om te wisselen voor een volle kunnen Nio-rijders binnen een paar minuten weer op weg.

Nio heeft zijn eerste Nederlandse 'Power Swap Station' geopend bij het Van der Valk Hotel aan de A58 bij Tilburg. De komende jaren moeten 'op strategische locaties' meer accuwisselstations in ons land volgen, zodat er een landelijk dekkend netwerk ontstaat. 

Een batterijwissel is een volautomatisch proces, waarbij de auto zichzelf naar binnen rijdt. De lege accu wordt door een machine aan de onderkant van de wagen vervangen door een volle. Dit duurt volgens Nio maximaal vijf minuten. "NIO-gebruikers kunnen ervoor kiezen om de batterij binnen vijf minuten te vervangen voor een volle, om direct weer op weg te zijn", aldus NIO-topman Daniel de Groot.

Volgend jaar in heel Europa

Het Chinese bedrijf ziet het wisselen van een lege accu voor een volle accu als een goed alternatief voor snelladen van elektrische auto's. De Nio-auto's zijn behalve inclusief accu ook zonder accu te koop, waarbij het accupakket voor een maandelijks bedrag wordt gehuurd. 

In China heeft het merk al een netwerk van ruim 1200 accuwisselstations. In Europa opende Nio dit jaar meer dan 20 Power Swap Stations, waaronder in Noorwegen, Duitsland en Zweden. Het moeten er eind volgend jaar 120 in Europa zijn. Tot eind maart zijn de batterijwissels gratis voor nieuwe gebruikers.

Volgens Nio krijgen gebruikers later ook de keuze om tijdelijk een groter accupakket te nemen, bijvoorbeeld als ze op vakantie gaan. "Ook zullen batterijen in de toekomst nog efficiënter worden, waardoor ouder wordende NIO-auto's altijd van de nieuwste batterijtechniek kunnen worden voorzien." Volgens het bedrijf is het al mogelijk om 'zorgeloos naar de wintersport' te rijden, doordat er Power Swap Stations zijn in de buurt van Düsseldorf en tussen Stuttgart en München.

Pieken in stroomnet opvangen

Het accustation in Tilburg, ter grootte van een dubbele garagebox, kan maximaal 312 'swaps' per dag aan. "In het station worden tot 13 batterijen geladen met een vermogen van 20 tot 80kW, op een manier die het stroomnet en de batterijen beschermt, zonder pieken in het stroomnet te veroorzaken", stelt Nio.

Binnenkort kunnen de accuwisselstations op piekmomenten stroom uit het elektriciteitsnet opvangen, om die later terug te leveren als die behoefte ontstaat.

Drie Nio-auto's naar Nederland

Nio brengt de komende maanden drie elektrische auto's op de markt in Nederland: ET5, ET7 en EL7. De eerste twee zijn sedans, die de concurrentiestrijd aangaan met onder meer de Tesla Model S en Model 3. De EL7 is een middelgrote SUV.  

Voorlopig biedt het Chinese merk zijn auto’s alleen aan in combinatie met een abonnement of als lease-auto's. De ET7 is sinds oktober leverbaar, de EL7 volgt in januari 2023 en de ET5 in maart 2023.  

Meer Chinese automerken

Nio is niet de eerste Chinese fabrikant die zich met elektrische auto's op de Nederlandse markt begeeft. Eerder brachten ook de Chinese merken Aiways, Xpeng en MG al EV's in Nederland uit. Binnenkort introduceert ook het Chinese merk BYD personenauto's in ons land.

Kijk ook: opkomst Chinese elektrische auto's

Luister ook: