© The Information

'Apple stelt verkoop slimme bril uit tot tweede helft 2023'
Bril al lang 'bijna klaar'

'Apple stelt verkoop slimme bril uit tot tweede helft 2023'

05-12-2022 08:48 Laatste update: 08:54

Apple zou zijn langverwachte slimme bril wegens softwareproblemen hebben uitgesteld tot de tweede helft van volgend jaar. Volgens recente geruchten zou de bril eigenlijk begin 2023 hebben moeten verschijnen.

Volgens de goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo gaat de bril in de eerste helft van volgend jaar in productie, maar komt de massa-levering van de Apple-bril pas in de tweede helft van volgend jaar op gang. Het is volgens Kuo wel goed mogelijk dat de bril eerder in het jaar wordt aangekondigd. Apple laat wel vaker wat meer tijd tussen de aankondiging en verkoop van totaal nieuwe producten, mede zodat ontwikkelaars zich daarop kunnen voorbereiden met het maken van apps.

In dat kader zou de Apple-ontwikkelaarsconferentie WWDC het aangewezen moment zijn om de bril te onthullen. Geruchten wijzen er ook al jaren op dat de eerste versie van de bril duur wordt, gericht op appmakers. Die zouden met die dure bril dan weer apps kunnen maken die een goedkoper model aantrekkelijk maakt voor een breder publiek. Met het oog op die kleine eerste doelgroep, verwacht Kuo een eerste levering van zo'n 500.000 brillen – een laag aantal voor een groot bedrijf als Apple.

Mixed of 'extended' reality

De Apple-bril wordt volgens geruchten een mixed reality-bril. Dat is een combinatie van augmented reality, waarbij de echte wereld door een transparante bril wordt aangevuld met virtuele objecten, en virtual reality, waarbij een bril een volledig virtuele wereld laat zien.

Vorige week nog kwam het gerucht naar buiten dat Apple de software voor zijn slimme bril heeft omgedoopt tot 'xrOS'. De naam zou voluit staan voor 'extended reality operating system'. Apple-topman Tim Cook prijst al jaren de belofte van augmented reality. Onlangs nog zei Cook dat binnenkort een leven zonder augmented reality moeilijk voorstelbaar wordt.