© ABN AMRO

ABN Amro stopt contactloos betalen via ring of sleutelhanger

Een betaalring van ABN Amro.

Smartphone en horloge blijven wel

ABN Amro stopt contactloos betalen via ring of sleutelhanger

05-12-2022 14:40 Laatste update: 14:40

ABN Amro stopt volgend jaar met de ondersteuning van al zijn afwijkende contactloze betaalmethoden zoals ringen en sleutelhangers.

De bank experimenteerde de afgelopen jaren onder meer met betaalringen, maar stopt daar per 1 april 2023 mee, meldt de bank. Dan stopt ondersteuning voor contactloze betalingen met sleutelhangers, horloges, armbanden of ringen van de merken watchPAY!, Mondaine, LAKS, K-RING en Olympic.

Zulke betaal-gadgets noemt ABN Amro 'passieve wearables': de betaalmethoden hadden verder geen functie. Inmiddels kiezen steeds meer klanten van de bank voor contactloos betalen via Apple Pay of Google Pay. Dat werkt zowel via smartphones als slimme horloges. ABN ondersteunt ook betalen via horloges van Garmin en Fitbit.

Passieve wearables minder praktisch

Het betalen via Apple Pay of Google Pay heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een ring. Zo worden ze veiliger geacht, omdat er alleen betaald kan worden als de gebruiker zich op het eigen toestel identificeert. Ook is er daarom geen limiet bij zulke contactloze betalingen.

Bij de ringen, armbanden en sleutelhangers is zo'n limiet er wel: boven de 25 euro moet alsnog een pincode worden ingetikt en er geldt een betaallimiet van 250 euro per dag. Dat is om misbruik te voorkomen bij verlies of diefstal; bij smartphones en slimme horloges is zulk misbruik niet mogelijk door pincodes of wachtwoorden.